UE respinge proclamaţia lui Trump de recunoaştere a suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan

Steagul Uniunii Europene (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
28.03.2019

Suveranitatea Israelului asupra regiunii Înălţimile Golan nu va fi recunoscută sau aprobată de către Uniunea Europeană, în pofida schimbării politicii americane cu privire la teritoriul disputat.

Departamentul de Afaceri Externe al UE a susţinut într-o declaraţie publicată miercuri că cele 28 de state membre au decis să nu-şi schimbe poziţia conform rezoluţiilor ONU ce identifică Înălţimile Golan drept teritoriu ocupat şi care resping confiscarea acelui teritoriu cu forţa.

Anunţul a fost făcut după ce, luni, preşedintele american Donald Trump a semnat o proclamaţie privind recunoaşterea oficială a suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, anulând astfel linia politică americană ce durează de o jumătate de secol.

Trump a făcut anunţul alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă şi a afirmat că este momentul ca SUA să facă acel pas după ce, timp de 52 de ani, Israelul a controlat teritoriul strategic aflat la graniţa cu Siria.

Pasul făcut de Casa Albă a fost criticat şi condamnat de Arabia Saudită, Rusia, Siria, Iran, Bahrain, Qatar, Kuweit, Turcia şi alte ţări. De asemenea, aliaţi majori ai americanilor precum Franţa, Germania şi Marea Britanie au refuzat să susţină decizia Washingtonului.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi vecinii săi Egipt, Iordania şi Siria.

ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan.

În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor