Lider eurosceptic al opoziţiei suedeze cere referendum pentru SWEXIT
alte articole
Partidul Democraţii Suedezi, o formaţiune politică de dreapta care se opune imigraţiei, a anunţat că este dispus să solicite un referendum pe tema apartenenţei ţării la UE, etichetând blocul ca fiind o “reţea masivă de corupţie”.
Brexitul a devenit un exemplu de urmat pentru liderul Democraţilor Suedezi (DS), Jimmie Akesson, care a cerut parlamentarilor suedezi să ofere cetăţenilor şansa de a-şi exprima poziţia faţă de Uniunea Europeană.
Într-un intrerviu acordat publicaţiei locale Dagens Industri, Akesson a numit Uniunea Europeană o “reţea masivă de corupţie” şi a precizat că blocul “nu are niciun control asupra problemelor”.
Precizând că Stockholmul ar trebui să îşi recapete controlul asupra suveranităţii şi fondurilor sale, politicianul din opoziţie a adăugat: “Plătim o sumă enormă de bani şi primim foarte puţin înapoi. Dar, principalul motiv este ideologic: nu ar trebui să fim o uniune ideologică”.
Akesson a mai susţinut că golul bugetar provocat de Brexit va forţa Suedia să plătească sume suplimentare de bani, potrivit Express.co.uk.
Nu este pentru prima dată când un lider politic suedez cere referendum pe tema statutului Suediei în blocul european.
Peter Lundgren, un europarlamentar reprezentând Suedia şi membru important în Partidul Democraţilor Suedezi, a prezis în urmă cu un an ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană după finalizarea Brexitului.
Suedia va avea alegeri generale în luna septembrie şi Democraţii Suedezi, conform unor sondaje recente, urmează să devină cea de-a doua forţă politică a ţării.
Akesson doreşte să ceară organizarea unui referendum după alegerile din toamnă, pentru a maximiza sprijinul Parlamentului pentru un posibil Swexit, adică ieşirea Suediei din Uniunea Europeană.
Totuşi, apelul lui Akesson se confruntă deja cu o opoziţie puternică din partea guvernului.
Ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, membru al Partidului Social Democrat, care se află la guvernare, a scris pe Twitter că ieşirea din UE va afecta Suedia şi pe “cetăţenii de rând”.
Aceasta a postat: “Propunerea Partidului Democraţii Suedezi va afecta Suedia şi va genera nesiguranţă în rândul cetăţenilor de rând.
“În lumea nesigură de astăzi, este nevoie de mai multă cooperare, nu mai puţină. Şi acest lucru este susţinut de guvern”.
Elisabet Kopelman, economist la SEB în Stockholm, a afirmat că ieşirea din UE este “un scenariu foarte improbabil” pentru Suedia.
Liderul suedez eurosceptic are nevoie ca cel puţin 117 parlamentari să îi susţină propunerea privind organizarea unui referendum constituţional pe tema apartenenţei ţării la UE.
În prezent, partidul Democraţii Suedezi este cel de-al treilea partid ca mărime în Parlamentul ţării, deţinând 42 dintr-un total de 349 de locuri.
În cazul în care nu va reuşit să obţină toate locurile de care are nevoie pentru a cere un referendum, este improbabil ca planul lui Akesson să reuşească, în condiţiile în care alte forţe politice au declarat că se opun solicitării de a-i întreba pe cetăţeni care este părerea lor privind ieşirea din UE.
Un sondaj realizat la începutul acestui an de Institutul SOM al Universităii din Göteborg a arătat că suedezii nu au "apetit" să voteze ieşirea sau menţinerea ţării în blocul european.
Potriviti sondajului, 53% dintre participanţi au afirmat că sunt în favoarea rămânerii în bloc, în timp ce numărul celor care se opun UE a scăzut la 18%, deşi în 2016 a fost înregistrat nivelul de 23%.