MAE salută primele alegeri libere şi democratice din Libia
alte articole
Ministerul Afacerilor Externe salută organizarea şi desfăşurarea în condiţii bune a primelor alegeri libere şi democratice din Libia în ultimii peste 40 de ani, se precizează într-un comunicat al MAE.
România a susţinut aspiraţiile de libertate şi democraţie ale poporului libian şi s-a alăturat comunităţii internaţionale în sprijinirea autorităţilor interimare libiene pe drumul tranziţiei politice, economice şi sociale.
Suntem încrezători că scrutinul istoric din 7 iulie 2012 va întări încrederea libienilor în valorile libertăţii şi democraţiei şi va contribui la consolidarea reconcilierii şi unităţii naţionale a ţării, iar prin măsurile car vor fi adoptate de noile autorităţi, stabilitatea şi securitatea internă a Libiei vor fi restabilite în cât mai scurt timp, ca parte a stabilităţii şi securităţii întregii regiuni.
România va continua să acorde partenerilor libieni sprijinul necesar, inclusiv prin împărtăşirea propriei experienţe în procesul de tranziţie către un sistem democratic şi este pregătită să participe la reconstrucţia economică a noii Libii, se mai arată în comunicat.
Potrivit primelor estimări, prezenţa la vot a fost de aproximativ 60-65% din cei 2,86 milioane cetăţeni care s-au înregistrat pe listele electorale.
Pentru cele 200 mandate ale Congresului Naţional Libian au candidat 3.708 de cetăţeni, dintre care 630 (17%) femei. Potrivit Legii electorale, 120 de reprezentanţi vor fi desemnaţi pe criterii teritorial(geografice (apolitice) iar ceilalţi 80 de parlamentari vor fi aleşi de pe listele prezentate în circumscripţiile electorale de cele 142 de partide politice şi organizaţii civice înscrise în cursă.
Principala sarcină a Congresului Naţional este elaborarea şi aprobarea, prin referendum popular, în termen de 8-12 luni, a legii fundamentale a ţării.