Libia suspendă cooperarea cu Franţa. Acuză Parisul că îl susţine pe generalul Haftar

Generalul libian Khalifa Haftar (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2019

Libia a suspendat cooperarea cu Franţa în domeniul securităţii după ce a acuzat Parisul că îl susţine pe generalul libian Khalifa Haftar. Franţa a negat acuzaţia, insistând că doreşte o soluţie politică la conflictul libian.

Franţa a respins joi acuzaţia Ministerului de Interne din Libia, recunoscut de comunitatea internaţională, că Parisul l-ar susţine pe generalul Khalifa Haftar, a cărui Armată Naţională Libiană (ANL) a lansat recent o ofensivă cu scopul de a prelua controlul asupra capitalei libiene Tripoli, potrivit Deutsche Welle.

Ministerul libian de Interne a declarat că a suspendat “toate relaţiile ministerului cu partea franceză ... din cauza poziţiei guvernului francez de a-l susţine pe criminalul Haftar”.

În context, un oficial al Ministerului de Externe francez a declarat că afirmaţiile conducerii din Tripoli sunt “dezamăgitoare” şi “total nefondate”.

Preşedinţia franceză a menţionat într-o declaraţie că susţine atât guvernul Libiei recunoscut pe plan internaţional sub conducerea premierului Fayez al-Sarraj, cât şi “medierea făcută de ONU în direcţia unei soluţii politice cuprinzătoare în Libia”.

Franţa a ajutat la pregătirea forţelor de securitate asociate cu guvernul din Tripoli, inclusiv poliţia şi garda prezidenţială a lui Serraj. În luna februarie, Parisul a oferit forţelor lui Serraj şase ambarcaţiuni de patrulă pentru linia de coastă a ţării.

Totuşi, a existat o oarecare recunoaştere a lui Haftar ca mijloc de înlăturare a haosului care a învăluit Libia după capturarea şi uciderea liderului libian Moammer Gaddafi. Haftar se bucură în prezent de sprijinul Egiptului, Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite, care consideră că generalul poate restaura stabilitatea în ţară şi poate combate militanţii islamişti.

ANL a început un asalt asupra oraşului Tripoli la începutul acestei luni în încercarea de a prelua controlul asupra capitalei. Ofensiva a fost lansată cu câteva zile înainte să aibă loc o serie de discuţii pentru pace susţinute de ONU.

Joi, două bombe aproape că au lovit o clinică în al-Suani, o suburbie sud-vestică a capitalei libiene, potrivit Reuters. Atacul a avut loc după ce şapte persoane au fost ucise de rachete Grad care au vizat o secţiune dens populată a oraşului.

Cele două săptămâni de lupte au provocat moartea a peste 200 de persoane, inclusiv a 18 civili, şi rănirea a peste 900 de persoane, a declarat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Consiliul de Securitate al ONU, condus de Germania ca parte a co-preşedinţiei cu Franţa, a început să negocieze o rezoluţie concepută de britanici care cere încetarea focului în Libia şi crearea unui coridor umanitar în zonele de luptă de lângă Tripoli. Totuşi, Rusia, SUA şi naţiunile africane din CSON nu susţin propunerea Marii Britanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor