Libia: Situaţie explozivă în toată ţara, au evadat peste 1.000 de deţinuţi din închisoarea din Benghazi

Sute de demonstranţi au ieşit în stradă în Benghazi pentru a denunţa uciderea lui al-Abdessalem Mesmary: un avocat anti-islamist, cunoscut pentru angajamentul său de a crea un stat secular în Libia, care a fost ucis vineri, 26 iulie, în localitatea Cirenaica, la ieşirea dintr-o moschee, informează agenţia ANSA.
Protestatarii libanezi atacă birourile Partidului Justiţiei şi Construcţiei, susţinut de Frăţia Musulmană, în capitala Libanului, Tripoli, la 27 iulie 2013. (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.07.2013

Sute de demonstranţi au ieşit în stradă în Benghazi protestând pentru uciderea lui al-Abdessalem Mesmary: un avocat anti-islamist, cunoscut pentru angajamentul său de a crea un stat secular în Libia, care a fost ucis vineri, 26 iulie, în localitatea Cirenaica, la ieşirea dintr-o moschee, informează agenţia ANSA.

Foarte mulţi tineri au atacat sediul Partidului pentru Justiţie şi Construcţie care aparţine braţului politic al Frăţiei Musulmane: clădirea a fost atacată, jefuită şi devastată de către mulţime, care a acuzat grupul radical ca fiind principalul vinovat de alte două crime care au avut loc în aceeaşi zi, respectiv asasinarea unui ofiţer de poliţie şi a unui ofiţer al armatei.

Alte manifestaţii au avut loc şi în Tripoli, unde mai multe persoane s-au adunat în centrul capitalei, strigând "Sângele martirilor nu a fost vărsat în zadar!" şi "Solidaritate cu Benghazi".

Mesamary, una dintre figurile care au pornit revolta în 2011 împotriva vechiului regim al lui Moammer Gaddafi, co-fondator al mişcării politice pro-revoluţionare, care ar fi ajuns în cele din urmă la guvernarea ţării nord-africane, era cunoscut pentru poziţiile sale intransigente împotriva Fraţiei Musulmane, pe care îi acuza că vor să ia puterea pentru a transforma Libia într-un stat teocratic, în ciuda opoziţiei majorităţii populaţiei.

La mai puţin de doi ani de la căderea regimului Gaddafi, există pericolul unei explozii violente în întreaga ţară, unde se repetă, în parte, situaţia din Egipt şi Tunisia, respectiv lupta generală dintre laici şi islamişti. Prim-ministrul Ali Zeidan a anunţat o remaniere guvernamentală, care va reduce numărul de miniştri "pentru a face faţă mai bine situaţiilor de urgenţă". Anunţul lui Zeidan a fost dat ca urmare a demonstraţiilor care au avut loc vineri noaptea în Benghazi, urmate de cele de sâmbătă din Tripoli.

Între timp, peste o mie de prizonieri au evadat dintr-o închisoare din Benghazi. Acest lucru a fost anunţat public de serviciile de securitate. Majoritatea deţinuţilor evadaţi sunt deţinuţi obişnuiţi şi au reuşit să scape după ce a fost declanşată o revoltă. "A fost o revoltă în închisoarea din Al-Kuifiya şi, în acelaşi timp, a avut loc şi un atac din exteriorul inchisorii. Peste o mie de prizonieri au evadat", a declarat un manager al închisorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor