Libia: Manifestaţii în piaţa din Tripoli împotriva miliţiilor

Sute de libieni au manifestat în piaţa Algeria din centrul capitalei Tripoli, în semn de protest faţă de miliţiile şi brigăzile nelegitime care încă ţin ostatică ţara, la doi ani după căderea regimului lui Moammer Gaddafi
Protestatarii libieni fluturând steaguri naţionale în timpul unei demonstraţii în Piaţa Algeria la 7 iulie 2013, în capitala libiană, Tripoli (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.07.2013

Sute de libieni au manifestat în piaţa Algeria din centrul capitalei Tripoli, în semn de protest faţă de miliţiile şi brigăzile nelegitime care încă ţin ostatică ţara, la doi ani după căderea regimului lui Moammer Gaddafi, informează luni agenţia MISNA.

"Multe din problemele noastre sunt cauzate de miliţiile care luptă pentru putere. Există furturi, agresiuni şi civili ucişi fără nici un motiv. Ne-am săturat de toate astea", a declarat activistul Nasreldeen Abdullah, unul dintre organizatorii evenimentului care a avut loc ieri. Oamenii au cerut guvernului să implementeze rapid măsura adoptată de către Congresul Naţional General (CGN), cea mai mare instituţie politică a Libiei post-Gaddafi, care prevede evacuarea trupelor din Tripoli. Ei au cerut de asemenea autorităţilor să accelereze formarea unei "armate regulate şi unei forţe de poliţie în serviciul Statului".

Într-un discurs adresat naţiunii, premierul Ali Zeidan a recunoscut "necesitatea dizolvării brigăzilor şi a altor formaţiuni a foştilor rebeli pentru a fi integrate individual în armată sau în poliţie", promiţând că în viitorul apropiat "Libia va deveni o ţară fără arme deţinute ilegal". Guvernul lucrează la un plan separat de dezarmare a miliţiilor (despre care nu au fost dezvăluite detalii), în timp ce Zeidan a anunţat o creştere a salariilor forţelor de securitate naţională pentru a convinge luptătorii să-şi predea armele. Ofiţerii de poliţie şi soldaţii, aproximativ 19.500 de oameni, ar trebui să fie instruiţi de către experţi militari americani, britanici, francezi şi italieni.

În ultimele săptămâni, reînceperea luptelor între miliţiile din Tripoli şi nesiguranţa continuă din Benghazi, Sirte şi Sabha i-au costat scaunul ministerial pe Mohamed Al Barghathi, ministrul Apărării şi pe Ashour Shuail, ministrul de Interne, precum şi pe şeful Statului Major al armatei libiene, Youssef Al-Mangoush (criticat luni de zile pentru încetineala în procesul de reformare şi instruire a forţelor armate).

Între timp, surse ale presei internaţionale au raportat că consulul onorific al Franţei, Jean Dufriche, în Benghazi - un oraş port, leagăn al revoltei populare de acum doi an - a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, joi, condusă de oameni înarmaţi neidentificaţi. Convoiul diplomatului, care călătorea împreună cu soţia sa, a fost secerat de o duzină de gloanţe. După ce Jean Dufriche, a scăpat neatins din acest atac, a fost imediat transferat împreună cu familia sa în Tunis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor