Libia, 31 morţi după atacul miliţiei pro-regim în Benghazi

Revoluţionari libieni părăsind aeroportul internaţional din Tripoli în timpul unei ceremonii de cedare a controlului către guvernul libian, 20 aprilie 2012 (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.06.2013

A crescut la 31 numărul morţilor în atacul de ieri la sediul central al miliţiei armate din Benghazi. Trei dintre răniţi au murit în ultimele ore, din cauza gravelor leziuni suferite în urma ciocnirilor, a declarat o sursă din spital agenţiei libiene Lana.
Între timp numărul de răniţi s-ar fi ridicat la o sută, informează duminică agenţia ANSA.

Reacţia guvernului a fost imediată

Atacul a fost efectuat împotriva brigăzii „Scutul din Libia”, formată din foştii rebeli împotriva regimului lui Gaddafi care - spre deosebire de alte structuri militare armate – este recunoscută de către actualul guvern de la Tripoli. Nu este surprinzător că purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Ali Al Shiki, a declarat că "Scutul din Libia" este o forţă de rezervă a armatei libiene şi acest atac este echivalent cu "o agresiune împotriva unei forţe legitime a guvernului".

Prim-ministrul libian, Ali Zeidan, a anunţat că miliţia a părăsit cazarma şi că armata regulată a intrat în posesia clădirii asigurând controlul armelor grele care se găsesc acolo. Premierul a anunţat, de asemenea, o anchetă şi a lansat un apel la calm. Deja în luna octombrie, oamenii din Benghazi au atacat trupele reuşind să evacueze o parte din bazele lor.
Tensiunea din ţară rămâne extrem de ridicată, la aproape doi ani de la căderea regimului colonelului. Complică de asemenea situaţia reacţia la ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, în Mali, unde armata franceză a produs un exod al grupurilor jihadiste ale Statului african chiar spre Tripoli.

Libia trece printr-o perioadă dificilă, după aprobarea legii care interzice foştilor membri ai regimului Gaddafi să aibă roluri în interiorul noului guvern şi datorită riscului de islamizare a ţării condusă de către teroriştii fugiţi din Mali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor