Este Libia 'o nouă gaură neagră' a terorismului jihadist?

Revoluţia care a pus capăt la patru decenii de dictatură gaddafistă alături de ultimele luni ale războiului din Mali sunt cei doi factori destabilizatori ai unei regiuni din Sahel aflat în tensiune de doi ani, notează marţi ziarul ABC.
(photos.com)
Epoch Times România
28.05.2013

Revoluţia care a pus capăt la patru decenii de dictatură gaddafistă alături de ultimele luni ale războiului din Mali sunt cei doi factori destabilizatori ai unei regiuni din Sahel aflat în tensiune de doi ani, notează marţi ziarul ABC.

Experţii sunt de părere că noile autorităţi de la Tripoli nu numai că nu sunt în stare să controleze în prezent frontierele imense, mai ales cu vecinii din sud şi din vest, ci dau drept sigur faptul că teritoriul a devenit noul sanctuar pentru gruparea teroristă Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI).

'Autorităţile libiene nu mai controlează decât Tripoli şi împrejurimile, nu şi ce este mai departe. Libia se află într-o situaţie de haos care duce cu gândul la ceea ce se întâmplă în Somalia. Unele triburi din sud au încheiat cu jihadiştii acorduri de tipul - vă lăsăm să treceţi dacă şi voi ne lăsaţi în pace; altele pur şi simplu nu au forţă să li se opună', a declarat Alain Rodier, de la Centrul Francez de Cercetare şi Informare (CFR2). Este 'colţul ideal pentru Al-Qaeda', asigură el.

'Nicio forţă militară nu se poate lăuda că poate controla (frontiera Nigerului cu Libia) indiferent de mijloacele de care dispune. Teroriştii cunosc perfect terenul, se pot infiltra după voie şi fără probleme şi, cum sunt bine informaţi despre momentele prielnice, pot acţiona în orice moment', a declarat de la Agadez influentul Mohamed Ouagaga, unul din şefii rebeliunii tuaregilor din Niger dintre 2007 şi 2009.

Pe lângă jihadişti, mii de rebeli înrolaţi în diferite gherile, cu interese diferite, proveniţi din diferite triburi şi împrăştiaţi prin diferite regiuni, continuă să fie o ameninţare serioasă pentru stabilitatea Libiei care nu reuşeşte să pună pe picioare o nouă forţă armată redutabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor