Libia, haos total - noul prim-ministru al Libiei a demisionat: "Ameninţat de bărbaţi înarmaţi"

Abdullah Al Thani preluase funcţia de prim-ministru la o lună după demisia forţată a lui Ali Zaidan: "Un grup de miliţieni trădători au tras în casa mea".

Libia se scufundă tot mai mult în haos. La o lună după demisia forţată a prim-ministrului Ali Zaidan, care a fost forţat să fugă în Germania, după un dramatic vot de neîncredere în Parlament, acum este rândul noului prim-ministru Abdullah Al Thani.

Al Thani şi-a anunţat demisia irevocabilă după ce un grup de bărbaţi înarmaţi, descrişi ca "trădători", i-au înconjurat casa şi au tras asupra ei. "Eu şi familia mea – se citeşte în scrisoarea de demisie din Congres - am fost victimele unui atac brutal care a terorizat cartierul şi ne-au pus în pericol grav vieţile".

Forţele de securitate în Tripoli sunt formate din "brigăzi" de grupuri armate care au luptat împotriva fostului dictator Moammer Gaddafi şi nu au mai predat armele, nici la trei ani după revoluţie.

Zaidan a căzut din cauza proastei gestionări a terminalelor de ţiţei din Est, care au ajuns în mâinile altor miliţii şi a separatiştilor islamici din Cirenaica, rebotezată Barqa, o regiune independentă de facto.

Al Thani a tratat cu rebelii din est şi a obţinut redeschiderea a două terminale, dar a înfuriat brigăzile din Misrata şi Tripoli. Un terminal în apropierea capitalei a fost la rândul său blocat, în timp ce o grevă spontană chiar pentru a protesta împotriva puterii excesive a acestor brigăzi, a avut loc de luni până joi atât Tripoli cât şi Benghazi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe