Libia riscă să devină o bază teroristă, estimează fostul premier libian Ali Zeidan

Fostul premier libian Ali Zeidan.
Fostul premier libian Ali Zeidan. (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)

Fostul premier libian Ali Zeidan a avertizat marţi, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Times, în legătură cu acţiuni ale unor grupări islamiste menite să saboteze reconstrucţia ţării în scopul de a o transforma într-un paradis pentru extremişti, relatează AFP.

Zeidan, care a plecat în Germania după un vot de neîncredere din partea parlamentului ce a dus la îndepărtarea sa din fruntea guvernului la începutul acestei luni, a declarat că se pregăteşte să se întoarcă în ţară 'probabil foarte curând' pentru a ajuta la restaurarea ordinii şi pentru a respinge ameninţarea extremistă, la doi ani şi jumătate de la moartea fostului lider Moummar Gaddafi.

'Libia ar putea deveni o bază pentru Al-Qaeda pentru orice operaţiune care ar viza Italia, Marea Britanie, Franţa, Spania, Maroc, orice loc. Armele sunt peste tot, muniţiile sunt peste tot', a declarat fostul premier libian, aflat la Londra pentru a se întâlni cu oameni politici britanici.

'Planul meu este să lupt pentru reformarea statului, pentru stabilizarea situaţiei', a mai declarat fostul oficial libian, adăugând că 'grupări precum Al-Qaeda şi Fraţii Musulmani profită de fragmentarea societăţii libiene'.

'Aceşti oameni nu vor ca Libia să aibă un guvern civil, ca ea să fie un stat de drept, ei vor imaginea a ceea ce s-a întâmplat în Afganistan', a mai declarat el.

Independentul Ali Zeidan, care a guvernat Libia timp de 15 luni, nu a reuşit să pună capăt miliţiilor rebele care şi-au creat propriile fiefuri în ţară după izbucnirea revoltei care a dus la îndepărtarea dictaturii lui Gaddafi în 2011.

Fostul premier libian a identificat două grupări pe care le consideră responsabile de îndepărtarea sa: mişcarea radicală Wafa şi Partidul Justiţiei şi Construcţiei, apropiate politic de facţiunea libiană a grupării Fraţii Musulmani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe