SUA şi Libia au finalizat distrugerea armelor chimice ale lui Gaddafi

Fostul lider libian, Moammer Gaddafi.
Fostul lider libian, Moammer Gaddafi. (Mark Renders / Getty Images)

În timp ce efortul internaţional de a distruge armele chimice ale regimului sirian se amână, un alt arsenal a fost eliminat în secret de SUA şi de guvernul Libiei: cel al fostului dictator libian, colonelul Moammer Gaddafi. Ultima tranşă - aproximativ două tone de iperită, sau gaz muştar - a fost distrusă la 26 ianuarie, informează marţi ziarul El Pais.

Potrivit cotidianului The New York Times, SUA şi Libia au distrus în ultimele trei luni ultimele rămăşiţe ale armamentului letal chimic al regimului lui Gaddafi. Echipamentul folosit de cele două ţări pentru a elimina arsenalul a fost un cuptor transportabil de înaltă tehnologie. S-ar fi distrus sute de bombe de artilerie echipate cu gaz muştar, circa două tone în total.

Armata SUA avertizase despre pericolul ca această cantitate de armament să cadă în mâinile teroriştilor. 'Este culminarea unuia din cele mai mare eforturi internaţionale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă ale Libiei, garantându-se astfel că nu vor cădea niciodată în mâinile grupurilor teroriste', a declarat Andrew C. Weber, asistent al secretarului apărării, responsabil cu arme nucleare, chimice şi biologice.

Din noiembrie anul trecut, agenţi libieni au fost antrenaţi în tabere germane pentru a putea realiza misiunea de eliminare a arsenalului chimic, care s-a desfăşurat într-o zonă deşertică a Libiei, la 400 de kilometri sud-est de capitala Tripoli. Este vorba de o locaţie unde, potrivit ziarului The New York Times, grupuri islamiste apropiate de Al-Qaeda începeau să capete forţă şi să câştige influenţa în rândul populaţiei.

Această operaţiune de distrugere a armamentului chimic a însemnat o rază de lumină, într-o ţară unde răpirile şi asasinatele practicate de poliţie şi militari riscă să devină un lucru obişnuit. 'Este un mare progres', a comentat Paul F. Walker, un expert în controlul armelor al grupării ecologiste Green Cross International, care a sprijinit eliminarea arsenalului chimic al Rusiei şi SUA în anii '90. 'Deşi arsenalul Libiei este relativ mic, distrugerea sa a fost destul de dificilă, din cauza condiţiilor meteorologice şi geografice şi pericolului pe care îl presupune această situaţie într-o zonă de conflicte tribale', a comentat acest expert.

Eliminarea arsenalului lui Gaddafi pune capăt unui capitol pe care colonelul l-a început în 2004. În acel moment, regimul lui Gaddafi a declarat că deţine 24,7 tone metrice de gaz muştar (folosit deja în Primul Război Mondial). În 2011, spionii occidentali au supravegheat distrugerea acestui arsenal, operaţiune care a avut loc într-un loc secret în deşertul libian pentru a nu cădea în mâinile grupurilor teroriste.

Ultimele două tone de armament libian distruse au fost o cantitate infimă din cele aproximativ 1.300 de tone de arme chimice declarate de regimul sirian. Experţii au văzut însă în transportul şi modul de distrugere a acestor arme în Libia un exemplu de urmat şi pentru distrugerea arsenalului lui Bashar al-Assad, care a fost amânată mai mult decât era prevăzut. La 2 februarie, Casa Albă a dat asigurări că arsenalul sirian va fi distrus, în pofida tergiversării procesului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe