Libertatea pe Internet este un drept fundamental, declară ONU

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a afirmat că oamenii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi când utilizează Internetul şi alte tehnologii ca şi atunci când sunt offline, inclusiv libertatea de exprimar
Conferinţa de presă după adoptarea rezoluţiei (www.geneva.usmission.gov)
Jack Phillips
09.08.2012

Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite a afirmat că oamenii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi când utilizează Internetul şi alte tehnologii ca şi atunci când sunt offline, inclusiv libertatea de exprimare.

Acordul istoric a fost semnat de 72 de ţări şi a fost prezentat de SUA, Tunisia, Brazilia, Nigeria, Turcia şi Suedia.

"Drepturile pe care oamenii le au când sunt offline trebuie protejate şi când sunt online, în special libertatea de exprimare, care este aplicabilă indiferent de frontiere şi prin orice mijloace alege persoana în cauză", se arată în textul rezoluţiei. Internetul şi tehnologiile similare sunt o "forţă motrice" de promovare a progreselor în mai multe forme de dezvoltare, susţine rezoluţia.

China, considerată cel mai mare cenzor al Internetului prin intermediul Marelui său Firewall, a semnat acordul fără caracter obligatoriu, ceea ce înseamnă că nu trebuie de fapt să-şi schimbe politica privind Internetul. Ken Roth, directorul Human Rights Watch, a spus că aceste acorduri neobligatorii sunt, de obicei, folosite pentru a face de ruşine în public statele care nu le susţin.

"Faptul că China, în ciuda ipocriziei sale evidente, s-a simţit obligată să semneze, arată că nu este confortabil să recunoască public cenzura aplicată Internetului de către regim, cenzură pe care încearcă să o menţină", a spus Roth pentru The New York Times.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a declarat că semnarea acordului a rezonat în întreaga lume, nu numai în câteva ţări occidentale, potrivit unui editorial pe care l-a scris în Times.

"În ultimele decenii, crime masive puteau fi comise în Siria şi în alte ţări fără a le cunoaşte măcar. Dar acum putem urmări ceea ce se întâmplă minut cu minut, megabyte cu megabyte", a scris Bildt în editorial.

Bildt a declarat că afirmaţia a fost concepută pentru protejarea parţială de hărţuire a bloggerilor şi activiştilor online.

El a adăugat: "Noi nu putem accepta ca orice conţinut de pe Internet să fie limitat sau manipulat în funcţie de culoarea liderilor politici."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor