"Libertatea de exprimare nu necesită aprobare!" - Flashmob la MAI
alte articole
Comunitatea Uniţi Salvăm împreună cu mai multe asociaţii aliate, organizează vineri, începând cu ora 12.00, un flashmob în faţa Ministerului de Interne - fostul sediu al CC, în semn de protest faţă de comportamentul abuziv al Jandarmeriei, devenită un instrument de reprimare a libertăţii de exprimare a cetăţenilor.
Manifestarea are loc la câteva zile după ce Jandarmeria a împărţit amenzi în valoare de 7600 de lei participanţilor la protestul de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova, desfăşurat luni în Bucureşti, în faţa ambasadei Azerbaidjanului.
"Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive.
Vineri, 11 septembrie 2015, la ora 12.00, vom organiza un flashmob în faţa Comitetului Central, actualul sediu MAI, chiar sub balconul de unde, acum 25 de ani, dictatura şi statul securist şi-au tras ultima suflare. Vom sta, în linişte, cu buletinele în mână, în faţa Ministerului de Interne, pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor comise de forţele de ordine în numele aşa-zisei legi 60.
Libertatea de exprimare, nu necesită aprobare!", scriu organizatorii, pe Facebook
Reamintim că luni, aproximativ 20 de persoane, în marea lor majoritate jurnalişti, au manifestat paşnic în faţa ambasadei azere din România, purtând pancarte de susţinere pentru jurnalista Khadija Ismayilova, condamnată abuziv în ţara sa la 7 ani de închisoare, după ce a publicat mai multe investigaţii jurnalistice despre corupţia regimului de la Baku.
Deşi manifestarea era paşnică, jandarmii au intervenit, somându-i pe participanţi să părăsească zona pe motiv că protestul nu ar fi fost "autorizat". Un jurnalist a fost ridicat cu forţa de la protest şi dus la Circa 2 de Poliţie, în timp ce restul manifestanţilor au fost intimidaţi şi chiar bruscaţi de apărătorii "liniştii publice", după cum reiese din declaraţiile acestora şi materialele video postate de cei ce au luat parte la eveniment.
Pe lângă faptul că dreptul la liberă exprimare le-a fost afectat, jurnaliştii prezenţi la protest au mai primit şi 15 amenzi în cuantum de 7600 de lei.
Mai multe despre protestul din faţa Ambasadei azere, refuzul primăriei de a permite adunarea etc. puteţi citi aici şi aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.