Liberalii au decis să boicoteze referendumul împotriva lui Dorin Chirtoacă
alte articole
În cadrul şedinţei lărgite a Biroului Politic, Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu a adoptat un apel prin care au decis să boicoteze referendum împotriva primarului suspendat Dorin Chirtoacă. „Să nu mergem la vot şi să votăm împotrivă, pentru că ei au nevoie ca acest referendum să fie validat” prin prezenţa a 1/3 din chişinăuieni, a precizat liderul PL, specificând că această luptă ar fi „între Ghimpu şi Plahotniuc”, Dodon fiind folosit ca şi Leancă.
„Trebuie să constatăm că acesta este al treilea referendum în perioada de doi ani de mandat a primarului general Dorin Chirtoacă. Primul a fost anulat de ultima instanţă, Curtea Supremă de Justiţie. Apoi au încercat în Consiliu, şi nu au acumulat numărul necesar de voturi. Acum este al treilea referendum. În primii doi ani începi deja să spui că el nu-şi îndeplineşte atribuţiile, când mandatul este dat pe patru ani de zile. Iată dovada că nu are nimic în comun cu activitatea primarului, ci este o decizie politică de a răsturna votul cetăţenilor acordat lui Dorin Chirtoacă”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă, conform privesc.eu.
Potrivit preşedintelui liberal, acest referendum, mai exact primele două încercări, ar fi fost stopat pe o perioadă şi tocmai atunci au apărut dosarele penale împotriva lui Dorin Chirtoacă. Desfăşurarea referendumului plus aceste două dosare ilegale fără probe e o dovadă în plus că este un dosar politic împotriva primarului general”, a specificat Ghimpu, amintind, în context, de dosarul lui Iurie Chirinciuc, de plecarea unor deputaţi din PL, de manipulări că ar mai pleca cineva.
„Acum rămâne ca cetăţenii să decidă dacă dau dreptate socialiştii care promovează politica Kremlinului pentru a înlătura unioniştii de la primărie aşa cum am fost înlăturaţi şi de la guvernare”, a subliniat Ghimpu, apelând la retorica unionistă doar la necesitate, după cum s-a observat şi în campania electorală prezidenţială, dar care nu a făcut nimic pentru înfăptuirea unirii în perioada în care a ocupat funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.
Comisia Electorală Centrală a adoptat la 19 septembrie, hotărârea privind desfăşurarea la 19 noiembrie a referendumului local pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă în pofida faptului că decizia Consiliului Municipal Chişinău (CMC) este contestată în instanţă de contencios administrativ, iar deputaţii Partidului Liberal au cerut CEC suspendarea procesului de luare a deciziei în privinţa scrutinului local deoarece au solicitat Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) declararea neconstituţionalităţii suspendării din funcţie a lui Dorin Chirtoacă, dar şi decizia CMC privind organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei.