Jurnalistă rusă oprită pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Dodon nemulţumit

Faptul că jurnalista Daria Aslamova de la „Komsomolskaia Pravda” a făcut cale întoarsă, deoarece nu i s-a permis să intre în Moldova, l-a nemulţumit pe Igor Dodon. Astfel de acţiuni trebuiau întreprinse demult în Moldova, consideră Ana Guţu.
Daria Aslamova, jurnalistă la publicaţia rusă „Komsomolskaya Pravda”
Daria Aslamova, jurnalistă la publicaţia rusă „Komsomolskaya Pravda” (kp.ru)

Jurnalista Daria Aslamova, de la publicaţia rusă Komsomolskaya Pravda, care urma să-l intervieveze pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost oprită pe Aeroportul Internaţional Chişinău, fiindu-i interzisă deplasarea pe teritoriul Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri Tass, citată de unimedia.info. Pentru a se întoarce în Federaţia Rusă, jurnalista ar fi trebuit să ia, ulterior, un avion spre Bucureşti.

Potrivit publicaţiei ruse, autorităţile de la Chişinău nu au oferit niciun motiv pentru interzicerea accesului jurnalistei din Federaţia Rusă pe teritoriul Republicii Moldova. În schimb, preşedintele Dodon nu s-a putut abţine să comenteze, arătându-se indignat de interdicţia de intrare pe teritoriul Moldovei a jurnalistei publicaţiei „Komsomolskaia Pravda”. Acesta a calificat interdicţia drept „un nou pas ostil al Guvernului Moldovei faţă de partenerul nostru strategic Federaţia Rusă”.

„Şovinii rusofobi din birourile guvernamentale depăşesc orice limite. În prezent, pentru fiecare jurnalist din Rusia care intră pe teritoriul ţării noastre, trebuie să-i fie expediată o invitaţie personală. Totodată, jurnaliştii români, care desfăşoară activităţi antimoldoveneşti şi antistatale lucrează nestingherit în Moldova”, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon a menţionat că Moldova ar avea de-a face cu o nouă manifestare antirusă din partea Guvernului, „organizată intenţionat în ajunul întrevederii mele de lucru cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preconizată pentru 11 octombrie, la Soci”. De menţionat este faptul că, deşi moldovenii au pierdut numărătoarea deplasărilor şefului statului în Federaţia Rusă, acesta nu a efectuat încă nici o deplasare în statele vecine, România şi Ucraina.

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Unionist „Dreapta”, Ana Guţu, consideră că aceste acţiuni ale poliţiei de frontieră sunt adiţionale celor ce ar fi trebuit întreprinse în Republica Moldova, cum ar fi interzicerea propagandei ruse, nu doar prin intermediul posturilor de televiziune şi radio retransmise din Rusia, ci şi prin „blocarea site-urilor de propagandă şi interzicerea publicaţiilor pe hârtie (ziare, reviste), gen Komsomolskaia Pravda”.

„Oricât şi-ar fi propus să simuleze corectitudinea ziaristică, au jucat un rol de detractori ai naţiunii titulare româneşti, au făcut haz de necaz de liderii români unionişti, au susţinut partida pro-rusă, au intoxicat spaţiul public în aşa hal, încât unii ”moldoveni” şi azi încep ziua cu Komsomolskaia Pravda, de parcă nici URSS nu a colapsat, şi nici noi nu suntem aici pe pământ românesc.

Şi să nu-mi veniţi cu ipocritul ”Vai, încălcaţi drepturile presei libere şi independente”. O bucată de naţiune, ieşită recent din spaţiul totalitar comunist, a trebuit să-şi apere demnitatea, măcar aşa cum au făcut cei din Ţările Baltice. Acum, arestaţi, băieţi, măcar pe toţi deputaţii din Duma de Stat, că propaganda rusă oricum şi-a făcut efectul”, a scris Ana Guţu pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe