Leonard Orban: Taxa pe tranzacţii ar fi o resursă, în contextul reticenţelor privind contribuţia la bugetul UE
alte articole
Ministrul Leonard Orban crede că taxa pe tranzacţiile financiare ar fi o resursă la buget, în condiţiile în care statele net contributoare sunt reticente faţă de sumele mari date la bugetul comun, în timp ce Valentin Lazea o vede ca pe o supraimpozitare cu caracter punitiv.
România va fi de acord cu taxa pe tranzacţiile financiare, doar dacă va fi agreată de toate statele membre.
Taxa ar fi o soluţie la reticenţele privind contribuţiile la buget.
”La nivelul statelor membre există o reticenţă crescută, sporită, de a contribui cu sume la bugetul UE (...) o asemenea taxă pe tranzacţiile financiare ar putea constitui o resursă importantă atât la bugetul UE, cât şi la bugetul statelor membre”, cu condiţia ca ea să fie ”generată de o manieră inteligentă, astfel încât să evite o punere a sectorului financiar din întreaga UE pe poziţii dezechilibrate în raport cu restul competitorilor la nivel global”, a declarat, luni, ministrul afacerilor europene, la dezbaterea ”România şi semestrul european”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene.
Valentin Lazea, în schimb, consideră că ideea nu are fundament economic, ci doar politic şi social.
”Solicitarea de taxare a sistemului bancar nu are niciun fel de motivaţie economică, ci una pur politică şi socială, pentru a da satisfacţie electoratelor”, a precizat economistul-şef al BNR, adăugând că există patru argumente împotriva introducerii taxei.
În primul rând, o asemenea măsură ”ar pedepsi de-a valma băncile vinovate, cât şi băncile nevinovate”. În al doilea rând, ea creează ”un dezavantaj competitiv pentru industria bancară europeană pe plan mondial, în relaţiile cu băncile din restul continentelor”. În al treilea rând, este ”foarte uşor de trecut asupra consumatorilor” pentru că va fi recuperată prin ”diverse costuri”. În al patrulea rând, taxa nu are nimic de-a face cu Strategia Europa 2020.
În plus, Lazea a precizat că este clar că Marea Britanie nu va vota această taxă, care ar afecta City-ul londonez. ”Discutăm ca să ne aflăm în treabă, discutăm ca să ne pierdem timpul”, a conchis Valentin Lazea.
Parlamentul European a adoptat, în mai, cu o majoritate largă, introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare în UE.
La nivelul statelor membre există însă divergenţe privind introducerea ei.
Supraimpozitarea, are caracter punitiv.