Legea votului prin corespondenţă, adoptată de Parlament
UPDATE. Deputaţii au adoptat legea votului prin corespondenţă cu 257 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi 12 abţineri. Legea aşteaptă acum să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
* * *
UPDATE. Întrebat dacă este mulţumit de actuala formă a legii votului prin corespondenţă, şeful PSD Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.
"Da, nu ştiu dacă rezolvă toate problemele. S-ar putea să rămână probleme legate se siguranţa votului, de secretul votului. Dar obiectivul principal a fost atins, cetăţenii români din străinătate să aibă cel puţin aceleaşi condiţii de vot ca cei din ţară", a precizat şeful PSD, citat de b1.ro.
Liviu Dragnea a anunţat că urmează să fie elaborate prevederi şi cu privire la aplicarea votului prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale:
"Vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale pentru a se exercita votul prin corespondenţă, dar neavând alegeri mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură. Sub nicio formă nu este adevărat zvonul că nu se va vota prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale.
Nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în sesiunea următoare, va fi elaborat şi abordat şi acest proiect de lege. Vor fi modificări aduse pentru a se putea exercita votul prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. A fost un lucru convenit cu toată lumea, pentru că este o procedură diferită, pentru că la prezidenţiale sunt două tururi de scrutin. Din acest motiv, graba a fost pentru alegerile parlamentare."
* * *
UPDATE. Proiectul legii votului prin corespondenţă, care urmează să fie votat miercuri în Camera Deputaţilor, este foarte prost şi ajută fraudarea alegerilor, prin împiedicarea diasporei de a vota, avertizează europarlamentarul Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a prezentat miercuri, la radio RFI, argumentele pe care îşi fundamentează afirmaţia de mai sus:
1. Românii din diaspora - sau cei aflaţi temporar în străinătate - pot vota numai la alegerile parlamentare, deci pentru Parlamentul naţional. Nu pot vota la alegerile locale, nu pot vota la alegerile europarlamentare sau cele pentru alegerea preşedintelui. E inadmisibil aşa ceva.
2. Lipseşte votul electronic cu desăvârşire.
3. Şi PSD şi UDMR au propus eliminarea posibilităţii ca cetăţenii români din străinătate să-şi poată imprima singuri buletinele de vot (...). Asta înseamnă că dacă nu-şi pot imprima singuri buletinele de vot, vor sta la mâna Ministerului Afacerilor Externe, care va trimite câte buletine de vot doreşte - multe sau puţine, am văzut că puţine - la fiecare secţie de vot. Şi pentru că nu vor fi destule buletine de vot, oamenii nu vor putea vota.
4. S-a cerut eliminarea înscrierii electronice a alegătorilor. Acest lucru va reduce numărul românilor din diasporă care vor vota. Dacă nu te poţi înscrie electronic în acel registru al alegătorilor, înseamnă că va trebui să faci deplasări, uneori de sute de kilometri, pentru a obţine sau pentru a depune documente scrise.
5. S-a scos din lege, la cererea PSD, prevederea care oferea posibilitatea pentru alegător să ceară un nou buletin de vot, în cazul în care acesta este furat sau este distrus.
6. Nu este nicio sancţiune în lege.
7. Nu este clar care este responsabilitatea Poştei Române.
"În concluzie: este un proiect foarte prost, un proiect restrictiv. Dacă românii au putut vota în 2014 pentru alegerea preşedintelui, şi în anii anteriori, practic acum vor vota tot ca atunci, nu prin corespondenţă. De ce să nu poată vota prin corespondenţă? Şi românii din România trebuia să poată vota prin corespondenţă şi electronic.
Această lege ne arată, încă o data, că aceste mari partide de 25 de ani la putere în toate variantele posibile nu doresc ca românii din străinătate să voteze. Şi asta înseamnă fraudarea alegerilor, pentru că reduce masiv numărul alegătorilor şi schimbă rezultatul prin aceasta", a subliniat Monica Macovei.
* * *
"Astăzi este o zi importantă în Parlament, la finalul căreia am speranţa că vom avea, în sfârşit, o lege cerută de societatea românească şi necesară democraţiei noastre: legea votului prin corespondenţă. Reglementarea acestui tip de vot în România este o realizare în sine. Avem datoria să o susţinem, chiar dacă legea, aşa cum a amendat-o PSD, nu este una perfectă. PNL a insistat ca votul prin corespondenţă să fie aplicabil la toate tipurile de alegeri, nu doar pentru cele parlamentare.
Primul lucru pe care îl vom face atunci când vom avea majoritatea în Parlament va fi să extindem posibilitatea de aplicare a votului prin corespondenţă pentru celelalte tipuri de scrutin. Ne vom asigura, astfel, că în 2019, oriunde s-ar afla, românii nu vor mai îndura umilinţe ca să-şi aleagă preşedintele", a declarat şefa liberalilor Alina Gorghiu.
Pe lângă celelalte probleme semnalate deja de societatea civilă, Comisia de Cod Electoral a adoptat, marţi, un amendament controversat propus de PSD potrivit căruia doar alegerile parlamentare vor beneficia de votului prin corespondenţă.
Şeful Comisiei de Cod Electoral, pesedistul Gabriel Vlase, a propus ca votul prin corespondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, argumentând că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp.
"Pentru prezidenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a declarat Gabriel Vlase, citat de Mediafax.
Liberalii s-au abţinut la votul pentru acest amendament.
Un alt amendament controversat propus de PSD şi adoptat ulterior de Comisia de Cod Electoral se referă la eliminarea din proiectul de lege a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat decizia subliniind că "înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului".
Comisia a stabilit că "cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate".
Chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare promovată atât de PNL, cât şi de PSD.
Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.