Legea sănătăţii şi cea a educaţiei - doi piloni ai modernizării statului, spune Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus parlamentarilor că trebuie reluată tema legii sănătăţii, lege care alături de cea a educaţiei, reprezintă pilonii modernizării statului.
Noua lege a educaţiei poate ajuta România să devină competitivă, după ce precedenta reformă în educaţie s-a dovedit un eşec major, a afirmat el.
"Reforma făcută în perioada 2006-2010 s-a dovedit un eşec major. Şi aţi văzut asta şi la copiii dumneavoastră şi la ce se întâmplă cu nivelul de calificare şi de cunoştinţe al tinerilor absolvenţi de liceu, de facultate. Bacalaureatul de anul acesta a fost de fapt proba fundamentală a eşecului reformei 1997-2000. Iar implementarea prevederilor noii legi a educaţiei mi se pare fundamentală pentru ca România să aibă o şansă", a spus Traian Băsescu.
"Poţi să nu ai ţiţei, poţi să nu ai gaze naturale, dacă ai un sistem de educaţie performant vei reuşi să devii o ţară competitivă, pentru că vei scoate oameni pregătiţi. Iar noua lege a educaţiei creează premisele pentru acest lucru", a subliniat şeful statului.
Preşedintele i-a lăudat pe parlamentari şi pentru noua lege a asistenţei sociale şi pentru noul Cod al Muncii.
"V-aţi aplecat, şi vă mulţumesc din nou, şi asupra risipei din bani publici făcute cu cu sistemul de protecţie socială. Noua lege a asistenţei sociale a fost cea care creează premisele ca resursa financiară să se îndrepte către oamenii care au nevoie să fie sprijiniţi şi nu către cei care stau cu Mercedes ascuns în spatele vilei şi primesc ajutoare sociale", a precizat Băsescu.
Noul Cod al Muncii reprezintă "o formidabilă premisă pentru o eficientă piaţă a forţei de muncă, o piaţă a forţei de muncă care este de natură să încurajeze să investiţiile străine", a spus preşedintele, adăugând că "procesul de modernizare a statului s-a încheiat".
"Este fundamental necesar ca în perioada următoare actualul parlament să adopte două legi, care vor întregi procesul de modernizare a statului. Aceste două legi sunt legea sănătăţii şi legea reorganizării administrative a României", a declarat Traian Băsescu, apreciind că legea sănătăţii "din păcate, a trebuit retrasă pentru că a fost prost lansată în dezbatere".
Principiile ei nu sunt însă de abandonat, întrucât este nevoie de un control al banului public şi de o implicare a sistemului privat. "Asta nu înseamnă că principiile ei sunt de abandonat. Este clar că avem nevoie de un mai puternic control al banului public şi s-a dovedit incapacitatea caselor judeţene de sănătate de a controla banul public şi e nevoie implicarea în finanţarea sistemului de sănătate a sectorului privat, a celor care vor asigurări suplimentare, a companiilor care doresc să asigure suplimentar salariaţii. A face acest pas este esenţial cu atât mai mult cu cât managementul competitiv al spitalelor devine una din cheile succesului sistemului de sănătate românesc. Nu înţeleg de ce putem accepta ca între şcoli să fie competiţie din punct de vedere al calităţii, părintele să poată opta pentru orice şcoală atunci când îşi înscrie copilul, iar la spitale să nu avem această opţiune", a punctat şeful statului.
"Tema legii sănătăţii trebuie reluată ca unul dintre pilonii esenţiali alături de legea educaţiei pentru modernizarea statului", a spus Băsescu, care a criticat ezitările miniştrilor sănătăţii de a face public pachetul minim garanta de servicii medicale.
"Sunt cunoscute ezitările Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Sănătate de a face public pachetulul minim garantat. În lipsa pachetului minim garantat de serviciii medicale, legea sănătăţii poate fi un eşec de la lansare în dezbatere publică pentru că asiguraţi de sănătate şi cei care nu se pot asigura, înainte de toate trebuie să ştie ce le garantează statul în baza contribuţiilor lor actuale. Din acest punct de vedere toţi miniştrii sănătăţii au fost ezitanţi şi nu şi-au asumat responsabilitatea lansării subiectului în dezbatere publică", a remarcat preşedintele României.
Referitor la reorganizarea administrativă, Traian Băsescu le-a propus partidelor să adopte cât mai repede o lege în acest sens pentru că acest proces "nu se poate face de a doua zi de la promulgarea legii. Ea necesită un timp de tranziţie care se poate întinde pe patru ani", iar "o ţară organizată administrativ ca în 1968 nu mai poate răspunde nevoilor de astăzi. Avem exact aceleaşi structuri ca pe vremea de dinainte de Revoluţie şi în administraţia centrală, la care am mai adăugat nişte agenţii, dar mai ales în administraţia locală".
Reorganizarea trebuie făcută rapid şi din perspectiva faptului că, momentan, se discută de noul exerciţiu bugetar al UE este negociat, iar România nu a ştiut să gestioneze eficient fondurile europene din actualul exerciţiu.
"Este clar (...) că modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltare regională a fost departe de a fi eficient în acest exerciţiu bugetar. Pentru că n-au putut fi proiectate infrastructuri la nivel regional. Fiecare judeţ a fost cu interesele lui", motiv pentru care banii s-au pierdut "pe lucrări mărunte, la nivel de comune şi sate".
"Dacă vrem să cheltuim eficient banii în exerciţiul 2014-2020, reorganizarea administrativă este cheia. Acest lucru ar permite şi o masivă descentralizare a utilizării banilor europeni, pentru că odată constituite regiuni de dezvoltare ca unităţi administrative ele vor fi persoane juridice capabile să se adreseze cu proiectele lor direct Bruxelles-ului şi nu să facă coadă la uşa ministrului la Bucureşti", a subliniat Traian Băsescu.