Legea salarizării unitare, depusă în Parlament
alte articole
După două amânări consecutive, controversatul proiect al legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, purtând semnătura a 205 parlamentari PSD şi ALDE, relatează Agerpres.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect depus de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. For decizional va fi Camera Deputaţilor.
Ministrul Muncii a precizat, luni, la finalul şedinţei grupului senatorilor PSD, că parlamentarii au depus mai multe amendamente la acest proiect de act normativ, dar acestea "nu modifică sub nicio formă esenţa legii".
Esenţa legii
În esenţă, proiectul legislativ al PSD promite majorări spectaculoase de salarii, fără să fie deloc clar cum vor putea fi acestea suportate de bugetul la care, deja, s-au încasat mai puţine taxe ca anul trecut. Impactul bugetar al legii, estimat de Olguţa Vasilescu este 32 de miliarde de lei până în 2020 în timp ce preşedintele Consiliului Fiscal evalua impactul la 55-60 miliarde de lei.
Cum se vor asigura banii pentru toate măririle salariale promise de PSD (doar salariul minim ar urma să ajungă la 2500 de lei în 2022!) nu este limpede, mai ales că PSD vorbeşte şi de reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%.
"Creşteri de salarii doar prin Ordonanţe de Guvern sau Hotărâri de Guvern sau legi, fără să aibă susţinere în economie sunt o iluzie. Să credem că nivelul de trai, salariile pot creşte foarte rapid doar printr-o decizie discreţionară e pur şi simplu o iluzie", spunea preşedintele Consiliului Fiscal.
La rândul său, opoziţia consideră această lege toxică, deoarece aplicarea măsurilor populiste promise de PSD, care vrea să-i mituiască pe români pentru ca aceştia să închidă ochii la asalturile asupra Justiţiei, ar putea duce România în faliment, pe modelul Greciei.
Mai mult, merită precizat că deşi Olguţa Vasilescu susţine că toţi bugetarii ar trebui să fie mulţumiţi de această lege, în realitate lucrurile au stat diferit. Astfel, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică de exemplu, au criticat proiectul, susţinând că acesta aduce majorări semnificative doar pentru aleşi şi primari, nu şi pentru funcţionarii de rang mediu.
Proiectul a stârnit nemulţumiri şi în privat, investitorii temându-se de o gravă distorsionare a pieţei muncii. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a apreciat măririle salariale din proiectul legii salarizării unitare ca fiind "arbitrare", adăugând că acestea "sfidează realităţile economice." Pericolul este ca această lege să genereze o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat, cel care practic varsă bani la buget, către sectorul de stat, cel care consumă banii colectaţi din taxele plătite de particulari.