Legea privind clădirile cu risc seismic, blocată de un an şi jumătate. Tudose, somat să renunţe la "orgolii"
alte articole
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a atras atenţia că, de un an şi jumătate, iniţiativa legislativă privind clădirile cu risc seismic este blocată în comisii, astfel că face un apel la Guvernul Tudose şi la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să susţină adoptarea acestui proiect de lege.
"De mai bine de un an şi jumătate, adoptarea unui proiect de lege pe care l-am depus şi care ar rezolva problema clădirilor cu risc seismic aflate în pericol de prăbuşire este blocată în comisii. Proiectul legislativ a fost votat de Senat, dar zace în comisiile de la Camera Deputaţilor, în ciuda faptului că elementele esenţiale ale legii au fost agreate inclusiv cu Ministerul Dezvoltării. Locuitorii clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic ar fi obligaţi prin lege să părăsească imobilele, după ce statul le pune la dispoziţie o locuinţă provizorie, pe perioada executării lucrărilor de consolidare, costurile urmând să fie suportate de stat. Proprietarii încep procesul de returnare a fondurilor investite de stat în acest proces, în rate lunare, suma fiind rezonabilă. Aceste modificări legislative sunt esenţiale pentru că, din cauza actualului cadru legislativ, doar 70 de clădiri au fost consolidate în Bucureşti, de exemplu. Este dramatic că, aşa cum a arătat-o şi furtuna violentă din vestul României de duminică seara, autorităţile par să reacţioneze doar după ce mor oameni", a declarat Raeţchi.
Potrivit deputatului PNL, adoptarea acestui proiect este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru bucureştenii care trăiesc în clădirile aflate în pericol de prăbuşire şi nu numai.
"Chiar şi cu cadrul legislativ potrivit, avem nevoie de 5-10 ani să rezolvăm problema, după ce legea este adoptată. Şi putem doar să ne rugăm să nu avem un cutremur puternic până în 2027, dacă legea e votată curând. De asemenea, sesizez că în timp ce iniţiativele legislative ale PSD sunt adoptate pe repede înainte de Parlament, cele ale Opoziţiei sunt ignorate şi blocate, chiar dacă în acest caz particular, în joc este viaţa oamenilor. Remarc şi faptul că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu s-a implicat deloc în acest proces, ca şi cum nu ar fi o urgenţă absolută a Bucureştiului. De aceea, fac un apel la premierul Tudose să renunţe la orgoliile politice şi să susţină în mod real adoptarea acestui act legislativ care ar rezolva o problemă vitală a Capitalei", a precizat Raeţchi.