Bodog a cerut convocarea de urgenţă a miniştrilor UE pentru a stopa exportul paralel de medicamente

Ministrul PSD al Sănătăţii, Florian Bodog, a solicitat în mod oficial convocarea de urgenţă a miniştrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente.
Florin Bodog (Florin Chirilă/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.09.2017

Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piaţa românească, ministrul Florian Bodog a transmis la finalul săptămânii trecute o scrisoare omologului său din Estonia, cerând convocarea de urgenţă a Consiliului de Miniştri ai Sănătăţii pentru a identifica şi aplica soluţiile care să conducă la eliminarea exportului paralel de medicamente, reiese dintr-un comunicat de presă remis de MS.

"Este nevoie de o schimbare fundamentală a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienţilor şi drepturile lor să primeze cu adevărat în faţa intereselor comerciale. România susţine cu toată fermitatea, prin reprezentanţii săi, modificarea substanţială a reglementărilor europene din domeniul medicamentelor.

În prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de liberă circulaţie a mărfurilor în spaţiul comunitar, dar efectele sale pun în pericol accesul cetăţenilor la medicamentele de care au nevoie. Ţara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă şi nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau principiile morale", a transmis Ministerul Sănătăţii.

Florian Bodog susţine că există informaţii despre anumite firme de medicamente care, pe de o parte, se plâng de exportul paralel de medicamente dar în acelaşi timp sunt implicate în acest fenomen.

"Ceea ce m-a îngrijorat foarte mult este faptul că firmele de medicamente pe de o parte se plâng că medicamentele ieftine din România sunt exportate în străinătate şi le strică lor piaţa în ţările europene - care au preţuri mai mari decât noi, însă în acelaşi timp avem informaţii că sunt implicate în exportul paralel. Acesta este motivul pentru care am solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului de miniştri ai sănătăţii, pentru a reglementa la nivel european. Eu cred că medicamentul nu este o marfă oarecare, medicamentul este un produs pe care fiecare pacient trebuie să îl aibă în ţara lui şi, pentru a asigura accesul egal al cetăţenilor europeni la medicament, trebuie să ne protejăm şi cu legislaţia europeană", a declarat Bodog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor