Şoc pentru mediul de afaceri. Guvernul va da o lege pentru salariile plătite de privaţi

Salariile nete nu vor scădea după transferarea plăţii CAS şi CASS de la angajator la angajat. Dar asta nu datorită statului, ci pentru că Guvernul va interveni, prin lege, asupra modului în care privaţii îşi plătesc angajaţii.
Ionuţ Mişa
Ionuţ Mişa (cetateanul.net)

Pe fundalul nemulţumirii create în spaţiul public de faptul că prin transferarea plăţii CAS şi CASS de la angajator la angajat salariile nete vor scădea, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că Guvernul va obliga printr-o prevedere patronii de firme să crească salariul brut al angajaţilor, în aşa fel încât să includă şi contribuţiile pe care Guvernul ţine să le treacă de la angajator la angajat.

Declaraţia a fost făcută în Comisia pentru economie din Senat, relatează digi24.

„Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului şi să se stabilească un plafon şi care să limiteze posibilitatea unui angajator de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, a afirmat ministrul.

Reamintim că, începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS şi CASS urmează să fie plătite de angajat, ceea ce, susţin sindicatele şi Opoziţia, va duce practic la scăderea salariilor nete. Acest lucru a fost admis indirect inclusiv de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Potrivit Hotnews, mutarea contribuţiilor poate fi însă compensată în sensul în care salariul net poate fi întregit de angajator până la nivelul iniţial fără o creştere a cheltuielilor totale ale angajatorului. Practic, angajatorul va fi cel care decide dacă va păstra pentru sine câştigul provenit din mutarea contribuţiilor către angajat sau dacă va fi de acord să mărească salariul brut al angajatului, astfel încât acesta să rămână cu salariul net neschimbat.

Opoziţia reacţionează

"Dacă statul începe să stabilească şi salariile din economia privată prin lege, atunci chiar că pierdem orice speranţă ca investitorii serioşi să investească în România. Nu vor mai investi decât cei dispuşi să-şi asume riscuri sporite, iar asta, evident pentru o primă de risc mult mai mare.

Să nu ne mai întrebăm de ce suntem săraci, de ce ne plecă tinerii în alte ţări, de ce nu prindem din urmă vestul, sau chiar alte ţări din Europa de Est. Ştim foarte bine de ce. Din cauza tuturor acestor politici dezastruoase şi ale acestor inconştienţi care ne conduc. Din păcate mai avem câţiva ani de trăit cu ei.", a comentat deputatul USR Claudiu Năsui declaraţiile lui Mişa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne