Legea pentru despăgubirea proprietarilor de case naţionalizate urmează să fie promulgată
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu va promulga Legea care prevede despăgubirea proprietarilor de case naţionalizate, a anunţat premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu şeful statului. Promulgarea ar urma sa aibă loc după ce Curtea Constituţională va analiza contestaţia depusă de PDL, pe 10 mai.
"Am discutat cu preşedintele înainte să adoptăm legea, pe impozitarea cu 85% a cesionarilor şi mi-a zis că e foarte bine. PDL a contestat la Curte lucruri neserioase, a ridicat problema că de ce nu dăm şcolile sau spitalele şi să se schimbe destinaţia din prima zi. Trebuie să fii total nebun să zici că de mâine dăm afară copiii din şcoală", a declarat Ponta, la B1 TV.
Proiect asumat de Guvern
Proiectul pentru despăgubirea foştilor proprietari de imobile confiscate de regimul comunist a fost prezentat pe 17 aprilie în Parlament de către premierul Victor Ponta, care a precizat că statul a retrocedat până în prezent aproape 10.000 de clădiri.
„Vreau ca întrega societate românească să ştie că s-au retrocedat aproape 10.000 de clădiri, din care 2.000 aparţinând unor instituţii publice, 1,3 milioane de hectare, din care 300.000 în intravilan. S-au restituit în numerar 150 de milioane de euro, iar prin acţiuni la Fondul Proprietatea aproape 4 miliarde de euro. Şi ce mai avem de restituit, estimarea este undeva la 8 miliarde de euro, un cost important”, a declarat premierul.
În numele Guvernului, Victor Ponta le-a prezentat scuze celor care au avut de suferit de pe urma naţionalizării.
„Legea retrocedărilor îşi propune să aducă o reparaţie istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. În numele guvernului, cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, dar mai ales cultelor religioase din România, în special cultului greco-catolic. Propunerea de lege vine cu o soluţie juridică realistă, pragmatică şi echilibrată, care a fost construită în mai multe luni de zile de discuţii cu specialişti”, a mai subliniat Victor Ponta.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedărilor, după ce premierul Victor Ponta a discutat despre acest lucru şi cu reprezentanţii opoziţiei. Atât liderii UDMR, cât şi cei ai PP-DD, au hotărât să nu susţină o eventuală moţiune de cenzură pentru această asumare, aşa cum ar fi dorit cei de la PDL.
Ce modificări s-au făcut
Pe ultima sută de metri, Guvernul a renunţat la o prevedere din proiect, la solicitarea celor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Este vorba despre faptul că persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist nu mai sunt obligate să ramburseze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp.
Iniţial, proiectul prevedea că, în cazul restituirii în natură a imobilelor, noul proprietar trebuie să ramburseze valoarea îmbunătăţirilor necesare şi utile aduse de ocupanţii casei şi, până la rambursare, deţinătorii exercită dreptul de retenţie cu privire la imobile. Între timp, proiectul de lege a fost examinat de specialiştii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar prevederea a fost eliminată, la recomandarea acestora.
Tot după examinarea proiectului la CEDO, s-a decis completarea lui cu o nouă prevedere conform căreia, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să dispună anularea totală sau parţială a titlurilor emise ulterior primului certificat de proprietate. În schimbul titlului de proprietate anulat vor fi luate măsuri compensatorii, în natură sau prin echivalent în bani.
Dacă pe terenurile preluate în mod abuziv au fost ridicate noi construcţii autorizate, persoana îndreptăţită va obţine restituirea în natură a părţii de teren rămase liberă, iar pentru suprafaţa ocupată de construcţii noi, cea afectată servituţilor legale şi spaţiilor verzi, vor fi acordaţi bani în echivalent.
Proiectul de lege privind despăgubirile a fost avizat pe 10 aprilie de Guvern.
Proprietarii vor primi puncte
Noua lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate, care nu pot fi despăgubiţi în natură, vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Foştii proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Modalitatea de despăgubire a proprietarilor de case naţionalizate, stabilită prin proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a stârnit nemulţumirea democrat-liberalilor. Vicepreşedintele PDL Alin Tise a apreciat că Guvernul Ponta le va da românilor să mănânce puncte, iar "băieţii deştepţi vor merge cu xerox-ul pe spate să cumpere puncte".
"Guvernul Ponta s-a transformat în Guvernul "puncte - puncte" şi al "mafiei imobiliare", pentru că, prin Legea Despăgubirilor, viitorii cumpărători de puncte sunt trataţi de bună credinţă, spre deosebire de cei care au cumpărat până acum drepturi litigioase şi care sunt consideraţi de rea credinţă. Guvernul le va da românilor să mănânce puncte. Legea va permite celor care se ocupă cu tranzacţiile imobiliare să pună mâna pe cele mai valoroase averi ale acestei ţări. Se va încuraja mafia imobiliară, iar România se va transforma într-o operaţiune de cumpărare şi vânzare de puncte, şi va începe un nou sport, acela în care băieţii deştepţi, care vor avea bani şi vor crea mafia punctelor, vor umbla prin ţară cu xerox-ul în spate pentru a cumpăra puncte. Abia atunci putem vorbi de acei samsari de care vorbeşte domnul Ponta", a precizat Tise.
Oamenii simpli, de la ţară, vor avea tot interesul să vândă punctele primite pentru a nu mai aştepta până în 2017 pentru a-şi recupera banii, a apreciat Tise. Acesta a mai remarcat că Guvernul face o diferenţiere între cumpărătorii de drepturi până la aprobarea legii şi cei de după şi stabileşte o altă modalitate de impozitare.
Contestaţie la Curtea Constituţională
PDL a contestat la Curtea Constituţională proiectul de lege privind despăgubirile acordate proprietarilor de case naţionalizate. Asumarea a fost realizată într-un "stil demagogic perfect", pentru că problema a fost pasată guvernelor următoare, au apreciat democrat-liberalii.
"Într-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, de după 2016, vor rezolva problema restituirii. (...) Această lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic, nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari - şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85% - numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte ... de ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege", a declarat Blaga.
În motivarea plângerii a fost invocat faptul că există deja un proiect de lege referitor la restituirea proprietăţilor, iar Guvernul nu ar fi trebuit să-şi asume răspunderea. Blaga a amintit că a mai existat un caz la Curtea Constituţională, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă.
Prin proiectul Guvernului se încalcă dreptul de proprietate al celor care au obţinut hotărâri definitive în instanţă privind restituirea unor proprietăţi.
PDL mai anunţase că ar dori să iniţieze o moţiune de cenzură pe tema proiectului de lege referitor la casele naţionalizate, dar a renunţat din lipsă de sprijin politic.
Replica lui Ponta
Decizia PDL de a contesta la Curtea Constituţională proiectul legii imobilelor naţionalizate a fost apreciată de premierul Ponta drept "cel mai inconştient şi iresponsabil gest" din politica ultimilor 23 ani. Faptul că nu se va pune legea în aplicare înseamnă că România va fi nevoită să achite opt miliarde euro, după cum a precizat şeful Executivului.
"PDL este singurul partid care ar trebui să se ascundă în perioada asta de această problemă, pentru ca toate fraudele şi hoţiile comise în 2009-2011 le-au făcut ei. Dacă erau aşa deştepţi cei de la PDL, de ce nu au rezolvat ei, din 2010, 2011, 2012 ? Asta ar însemna că intrăm în plată cu opt miliarde euro, are Blaga opt miliarde euro de dat mâine ? Este de departe cel mai inconştient şi iresponsabil gest din politica ultimilor 23 de ani", a declarat Ponta.