De ce contestă PDL proiectul de lege referitor la retrocedări

PDL va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind despăgubirile acordate proprietarilor de case naţionalizate, chiar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în privinţa actului respectiv.
Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
17.04.2013

PDL va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind despăgubirile acordate proprietarilor de case naţionalizate, chiar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în privinţa actului respectiv. Asumarea a fost realizată într-un "stil demagogic perfect", pentru că problema a fost pasată guvernelor următoare.

"Într-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, de după 2016, vor rezolva problema restituirii. (...) Această lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic, nici măcar hotărârile definitive ale instanţelor nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari - şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85% - numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte ... de ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege", a declarat Blaga.

În motivarea plângerii va fi invocat faptul că există deja un proiect de lege referitor la restituirea proprietăţilor, iar Guvernul nu ar fi trebuit să-şi asume răspunderea. Blaga a amintit că a mai existat un caz la Curtea Constituţională, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă.

Prin proiectul Guvernului se încalcă dreptul de proprietate al celor care au obţinut hotărâri definitive în instanţă privind restituirea unor proprietăţi.

PDL mai anunţase că ar dori să iniţieze o moţiune de cenzură pe tema proiectului de lege referitor la casele naţionalizate, dar este foarte probabil să renunţe. Liderii democrat-liberali s-au gândit că le va fi foarte greu să obţină numărul necesar de semnături din partea parlamentarilor pentru introducerea unei moţiuni de cenzură, pentru ca parlamentarii UDMR şi PPDD nu sunt de acord cu acest demers.

"Pentru a depune o moţiune de cenzură este nevoie de un număr matematic de parlamentari. PDL nu-i are singur, deci nu poate să-i aducă de pe Lună pe ceilalţi parlamentari acum, ca să ne semneze moţiunea", a precizat Blaga.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor, se arată în proiectul de lege.

Suma totală ar urma sa fie achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor