Legea lustraţiei în R.Moldova, extrem de întârziată (revista presei)

Discuţia din jurul Legii lustraţiei la Chişinău este extrem de întârziată, scrie Timpul de vineri.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
07.09.2012

Discuţia din jurul Legii lustraţiei la Chişinău este extrem de întârziată, scrie Timpul de vineri. După 22 de ani, în care toţi cei care ar fi putut fi afectaţi de această lege şi-au făcut mendrele în politica de la Chişinău, o astfel de măsură legală nu mai are practic nicio semnificaţie practică directă.

Ziarul sugerează să fie deschise toate arhivele comunismului de la Chişinău, arhivele partidului şi arhivele serviciilor secrete. În paralel trebuie sprijinită publicarea de studii şi cărţi care să reflecte cercetările din aceste arhive. 'Aceasta este singura lustraţie posibilă la Chişinău: redarea corectă a trecutului, fără niciun fel de piedici politice', concluzionează cotidianul.

Alegeri parlamentare fără afişe şi agitaţie în Găgăuzia, titrează Adevărul. Potrivit ziarului, cu câteva zile înainte de scrutinul de duminică, la care urmează să fie aleşi deputaţii în Adunarea Populară, în UTA Găgăuzia puţine lucruri vorbesc despre faptul că regiunea e în campanie electorală. Pe străzile din Comrat (capitala autonomiei n.red), doar pe un panou sunt proiectate reclame ale candidaţilor. Nu sunt locuri speciale pentru afişaj electoral şi nici pe garduri, stâlpi sau copaci nu sunt lipite afişe.

Partidul Comuniştilor cade pradă radicalismului, scrie editorialistul Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău. 'Prezenţa lui Mark Tkaciuk (unul din ideologii partidului n.red), cu grupul său de comsomolişti, la Bălţi, în ziua desfăşurării marşului unionist este consecinţa unei rivalităţi pentru titlul de 'apărători ai statalităţii moldoveneşti şi luptători neînfricaţi împotriva românismului'. Până la urmă, editorialistul nu exclude o alianţă 'disperată' între PCRM şi Partidul Social Democrat, care l-ar aduce pe ultimul în Parlament, dar nu ar rezolva problema comuniştilor, 'care e legată de Voronin, de dezorientarea, de epuizarea sa ca lider'.

'Moldavskie Vedomosti' scrie despre posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova. Potrivit ziarului, toate partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană se pregătesc pentru acestea, iar căderea guvernului condus de premierul Vlad Filat nu este inevitabilă. Ziarul mai scrie că, în pofida resurselor administrative pe care le deţin partidele din Alianţă, înfrângerea acestora la alegeri este foarte posibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor