Ce a făcut Vlad Plahotniuc în SUA?

Steagul Americii. (Mark Wilson / Getty Images)
Ana Chitoroagă
06.09.2012

Fiind într-o deplasare în SUA, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a participat la deschiderea Forumului Internaţional al Liderilor şi a avut întrevederi cu oficiali de la Casa Albă. Forumul a fost organizat de Institutul Naţional Democratic din SUA. În cadrul evenimentului au fost abordate teme privind rolul practicilor electorale, precum organizarea de alegeri în interiorul partidelor pentru desemnarea candidaţilor dar şi votul uninominal, un sistem electoral practicat în SUA.

În contextul celor expuse Plahotniuc consideră că „este momentul să privim cu atenţie spre modelele democratice consacrate şi să înţelegem că democraţia nu înseamnă doar libertăţi, ci şi multe responsabilităţi, pe care liderii politici trebuie să şi le asume”.

Totodată oficialul a mai adăugat că a ţinut să participe la acest eveniment pentru a vedea principiile alegerilor libere şi democratice pe care le prezintă reprezentanţii ţărilor participante, explicând: „Prin proiectele personale pe care le-am iniţiat, doresc să aduc în Moldova astfel de modele democratice, menite să reformeze clasa noastră politică. Mă refer la votul uninominal pentru alegerea parlamentarilor, dar şi la desemnarea liderilor de partid după o competiţie internă democratică”.

În cadrul Forumului Internaţional al Liderilor, Vlad Plahotniuc a purtat discuţii cu mai mulţi politicieni, printre care secretarul general al Partidului Social Democrat din Germania, Andrea Maria Nahles, fostul preşedinte al Partidului Democrat din SUA Howard Dean, vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Libor Roucek.

Tot în timpul vizitei sale în SUA, prim-vicepreşedintele Parlamentului a avut şi o serie de întrevederi cu oficiali de la Casa Albă.

Discuţiile au vizat oportunităţile de dezvoltare ale Republicii Moldova, în relaţie cu SUA, UE, dar şi cu statele vecine. Astfel, oficialii americani au reconfirmat sprijinul acordat de SUA în soluţionarea problemelor R.Moldova.

Baxter Hunt, director pentru Moldova, Ucraina şi Belarus din cadrul Departamentului de Stat, a dat asigurări că SUA va sprijini în continuare Republica Moldova pe linia reîntregirii ţării! "Apreciez că stabilitatea politică a Republicii Moldova prezintă ţara dumneavoastră ca un exemplu de succes regional şi chiar de potenţial succes al Parteneriatului Estic", a spus Baxter Hunt. Oficialul a menţionat că acesta este un motiv în plus pentru care Departamentul de Stat va contribui la determinarea Congresului american pentru a scoate Republica Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik.

La rândul său Vlad Plohotniuc a menţionat: "Poziţia ţării noastre în privinţa soluţionării conflictului transnistrean este una solidară pentru întreaga clasă politică. Apreciez, din partea conducerii R. Moldova, participarea SUA în formatul „5 2”. Soluţiile pot fi găsite doar într-un cadru mai larg de negociere şi ţinând cont de integritatea teritorială, independenţa şi neutralitatea R. Moldova. Optez pentru intensificarea activităţii şi pe linie parlamentară între Chişinău şi Tiraspol”.

În cadrul discuţiei cu Dimitri Vovchuk, Directorul pentru Europa de Est din cadrul Consiliul Naţional de Securitate al Statelor Unite, Vlad Plahotniuc a dat asigurări privind determinarea Moldovei de a contribui activ la stabilitatea, securitatea şi cooperarea în Europa de Est.

Plahotniuc a discutat şi subiecte ce vizează reforma din domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor