Legea antidiscriminare din nou în Parlament
alte articole
Guvernul se pregăteşte să remită iarăşi în Parlament proiectul cu privire la Legea Antidiscriminare, retras în urmă cu un an, a anunţat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, într-un interviu pentru Europa Liberă.
"Suntem pe ultima sută de metri cu finalizarea proiectului, în conformitate cu toate discuţiile care au avut loc, dezbaterile publice la acest proiect, alte propuneri care au parvenit după prima tentativă de adoptare a lui. Astfel că în următoarea perioadă, o săptămână-două vom fi gata să urmăm procedurile pe linia Guvernului, apoi să remitem proiectul Parlamentului pentru a fi adoptat", a menţionat ministrul.
Oleg Efrim spune că sintagma "minorităţii sexuale" va fi păstrată în proiectul Legii Antidiscriminare, deoarece nicio persoană nu trebuie discriminată, precizând "Atât Constituţia ţării noastre, cât şi documentele internaţionale privind drepturile omului care sunt obligatorii pentru R. Moldova stabilesc că nu poate să fie discriminat nimeni pentru niciun criteriu. Discriminarea nu se admite. Eu cred că criteriul "minorităţii sexuale" va rămâne, pentru faptul că o persoană este de o orientare sexuală sau alta, nu oferă nici unei alte persoane dreptul să o discrimineze sau să nu o trateze în mod egal, aşa cum prevede Constituţia".
Totodată, potrivit ministrului Justiţie, acest proiect este menit să asigure un mecanism clar de garantare a egalităţii cetăţenilor în drepturi: "Eu regret foarte mult că un proiect care se referă la un număr atât de mare de oameni din ţara noastră a fost redus la o singură sintagmă, un criteriu de discriminare. Dacă opozanţii s-ar documenta şi ar fi obiectivi şi nu ar încerca cu orice preţ să blocheze adoptarea lui, ar vedea că el este absolut benefic pentru toţi".
Precizăm că, proiectul Legii Antidiscriminare, care a fost aprobat de Guvern în februarie 2011, a împărţit societatea în două: pro şi contra. Potrivit unor politicieni adoptarea Legii ar duce la o explozie a homosexualităţii. Astfel, Guvernul a fost nevoit să retragă proiectul din Parlament, deşi proiectul a fost foarte bine pregătit. Potrivit ministrului, s-a muncit mai mult de un an la el, având expertiza OSCE, expertiza Comisiei Europene, organizându-se chiar şi dezbateri publice cu experţi internaţionali.