UE: Vreti regim liberalizat de vize? Votati Legea 'antidiscriminare'

Organizatiile internationale recomanda Moldovei ca Parlamentul sa voteze Legea antidiscriminarii. Autoritatile ar trebui sa dea mai multa atentie respectarii drepturilor omului. Caci de acestea depinde soarta regimului de vize cu Uniunea Europeana.
Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)
Epoch Times România
31.05.2011

Organizatiile internationale recomanda Moldovei ca Parlamentul sa voteze Legea antidiscriminarii. Autoritatile ar trebui sa dea mai multa atentie respectarii drepturilor omului. Caci de acestea depinde soarta regimului de vize cu Uniunea Europeana.

Comitetul ONU privind drepturile economice, sociale si culturale a recomandat adoptarea Legii de antidiscriminare dupa examinarea raportului, prezentat de catre Guvern si organizatiile obstesti din Moldova. Membrii Comitetului au ajuns la concluzia ca in tara noastra sunt discriminati, in primul rand, saracii, persoanele cu disabilitati, bolnavii de SIDA, romii si minoritatile sexuale.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Uniunii Europene. Seful Misiunii UE in Moldova, Dirk Shuebel a mentionat ca incalcarea drepturilor omului continua sa fie una dintre problemele de baza ale tarii noastre. El a reamintit ca adoptarea Legii antidiscriminare este una dintre conditiile pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana.

Legea antidiscriminare a fost trimisa in Parlament pentru examinare acum cateva luni. Deputatii PCRM au refuzat categoric sa examineze documentul. Proiectul a fost criticat si de catre deputatii din coalitia de guvernare. Ca urmare, documentul a fost remis Guvernului pentru modificare.

Totodata Uniunea Europeana asteapta din partea Moldovei elaborarea si adoptarea cat mai urgenta a Strategiei de Reformare a Justitiei. Fara acest document Guvernul de la Chisinau nu va obtine cele 50 de milioane de euro, oferite de institutiile europene, pentru implementarea acestor reforme.

Potrivit sefulului Misiunii Uniunii Europene in Moldova, Dirk Shuebel, 10 milioane de euro, destinate elaborarii documentelor necesare in procesul de reformare a justitiei, au fost deja alocate.

Ministrul Justitiei, Oleg Efrim, a declarat, pentru Publika TV, ca deocamdata nu au demarat lucrarile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Reforma a Justitiei, insa Ministerul Justitiei considera acest document necesar si intentioneaza sa-l intocmeasca pana in toamna acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor