Legea anti-terorism din Etiopia zdrobeşte libertatea de exprimare, susţine un grup de drepturi
Etiopia implementează o controversată legislaţie anti-terorism pentru a "zdrobi libertatea de exprimare", după ce Curtea Supremă a ţării a condamnat în baza acestei legislaţii, 24 de jurnalişti, politicieni din opoziţie şi alte persoane, a declarat miercuri Human Rights Watch.
Organizaţia pentru drepturi cu sediul în New York susţine că guvernul din Etiopia trebuie să modifice prevederile legii, care sunt folosite pentru a suprima libertatea de exprimare şi opoziţia paşnică. De asemenea, ar trebui înlăturate şi acuzaţiile motivate politic.
Un proeminent jurnalist a fost condamnat conform legii anti-terorism din 2009. "Acest caz arată că guvernul Etiopiei nu va tolera nici cea mai uşoară critică", a declarat Leslie Lefkow, directorul adjunct al filialei din Africa a grupului de drepturi.
"Utilizarea unor legi draconice şi a unor acuzaţii inventate, pentru a suprima libertatea de exprimare şi opoziţia paşnică, reprezintă o bătaie de joc la adresa statului de drept", a adăugat ea.
Human Rights Watch a declarat că cele mai suspecte prevederi ale legii au fost folosite în sentinţele de miercuri.
În timpul arestului său preventiv, Nathnael Mekonnen, unul dintre inculpaţi, a fost citat de organizaţia de drepturi spunând că a fost torturat timp de 23 de zile, inclusiv prin privare de somn, bătăi, forţarea să stea în picioare ore în şir şi turnarea în mod repetat de apă rece pe el.
"Partenerii internaţionali ai Etiopiei ar trebui să ceară eliberarea imediată a jurnaliştilor şi susţinătorilor opoziţiei acuzaţi în mod ilegal, precum şi revizuirea legii care i-a pus în spatele gratiilor", a adăugat Lefkow.