Lăzăroiu: Dacă Băsescu e din nou suspendat, SUA va renunţa la Parteneriatul Strategic cu România, iar UE ne va suspenda dreptul de vot
alte articole
Sebastian Lăzăroiu, consilierul prezidenţial pe analiză politică al şefului statului a declarat, într-un interviu acordat postului Realitatea TV, că în cazul în care Traian Băsescu va fi din nou suspendat, SUA va renunţa la Parteneriatul Strategic pe care îl are cu România, iar Uniunea Europeană “ne va suspenda dreptul de vot”.
"Eu cred că dacă se mai produce o suspendare şi nu exagerez, pentru că ştiu care e atmosfera la Bruxelles şi la Washington, şi o ştiu şi cei din USL, eu nu cred că SUA va mai menţine Parteneriatul Strategic . În ziua în care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte, e probabil ca SUA să aibă o poziţie foarte tranşantă în privinţa Parteneriatului strategic, iar Uniunea Europeană, foarte probabil, ne va suspenda dreptul de vot, ceea ce o catastrofă, practic eşti scos în momentul ăla din UE. Teoretic eşti acolo, dar nu mai contezi când nu ai drept de vot. Eu aş putea să bag mâna în foc că asta se va întâmpla în ziua în care Parlamentul ar mai face o nouă suspendare. După-aia, Dumnezeu cu mila, suntem o ţară din Asia, nu mai suntem o ţară europeană, nici nu îmi mai dau seama ce miză ar avea preşedintele sau alţi lideri politici care mai rămân responsabili",a afirmat Sebastian Lăzăroiu, pentru postul de televiziune citat.
Cu toate acestea, consilierul prezidenţial este destul de sceptic că Traian Băsescu se va regăsi în postura de preşedinte suspendat.
"Sincer, nu cred. Nu cred în asta, dar trebuie spus că el reflectă o anumită divizare care a apărut în USL, pentru că Voiculescu este adeptul suspendării înainte de alegeri, s-ar putea ca el să fie cel realist, să aibă mai multe informaţii chiar din interiorul partidelor care compun USL. El spune ca să fim siguri că nominalizăm premierul pe care îl vrem noi, trebuie să avem un preşedinte interimar al nostru, adică să-l avem suspendat pe Traian Băsescu în ziua alegerilor, pentru ca el ştie, simte că în PSD sunt mai mulţi oameni care vor să fie prim-ministru, nu doar Ponta. Şi în condiţiile în care PSD obţine cele mai multe voturi, atunci e posibil ca altcineva să aibă pretenţia de a fi premier şi să cadă la o înţelegere cu preşedintele", a completat Lăzăroiu.
Ambasadorul SUA: Numirile din Justiţie vor influenţa percepţia asupra Parteneriatului Strategic cu România
La sfârşitul lunii octombrie, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta ar putea afecta percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", a afirmat Gitenstein.
Selecţia reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.
"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a mai declarat atunci ambasadorul SUA.
Gitenstein a adăugat că acest proces de selecţie nu va avea succes "dacă cei mai buni şi mai inteligenţi ezită să se înscrie în competiţie".
SUA sunt foarte interesată de respectarea statului de drept din România, având în vedere că trebuie încredere că partenerul nostru trebuie să fie "un aliat stabil", a completat ambasadorul SUA.
"Sunt întrebat adesea de ce este acest lucru atât de important pentru noi. Este foarte simplu: România este aliatul nostru şi ne-am angajat să avem un viitor comun. În Irak şi Afganistan ne-am sacrificat împreună. Însă, până nu vom şti că statul de drept este sigur şi până nu vom şti că aceste instituţii care asigură puterea cetăţenilor sunt independente, nu putem fi încrezători că România este un aliat stabil", a explicat Mark Gitenstein.
În ceea ce priveşte parteneriatul strategic al Statelor Unite cu România, Mark Gittenstein consideră că “Dacă lucrurile nu se îndreaptă în direcţia corectă, va fi mai greu să atrageţi investitori americani, iar acest lucru ar fi descurajant, pentru ca relaţiile economice tind să consolideze relaţiile strategice”.
Gitenstein, despre o nouă suspendare: N-am să intru în discuţii ipotetice. SUA vrea stabilitate în România
Recent, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein a declarat, pentru Pro TV, cu privire la o posibilă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în cazul în care USL câştigă alegerile, iar şeful statului refuză desemnarea lui Victor Ponta premier, că nu doreşte să intre în discuţii ipotetice, dar că SUA vrea ca România să evite o nouă criză constituţională şi să-şi menţină stabilitatea.
Cred că Victor Ponta a crescut aşteptările oamenilor până la alegerile de acum, asta e strategia, el nu îşi da seama ce consecinţe sunt la anul, iar la anul, dacă ar mai fi premier, ceea ce nu se va mai întâmpla, el ar trebui să dea doar veşti proaste românilor
N-am să intru în discuţii ipotetice. N-am idee ce se va întâmpla în aceste alegeri sau ce va face domnul Băsescu, sau dacă domnul Ponta va fi ales. Pot să vă spun doar care e poziţia SUA: o nouă criză constituţională în aceste câteva luni nu va fi benefică României şi nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem să vedem stabilitate. Vrem să vedem alegătorii decizând cine vor să le conducă ţara şi vrem ca orice diferende care ar apărea să fie rezolvate într-o manieră cât mai civilizată şi mai amiabilă. Iar apoi să începeţi să luaţi decizii”, a precizat Gittenstein.
Ce implică Parteneriatul strategic dintre SUA şi România
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), parteneriatul strategic dintre cele două state a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A., Bill Clinton.
Vizita preşedintelui Clinton a fost urmată de un schimb de scrisori între secretarul de stat american, Madeleine Albright, şi ministrul român de externe, Adrian Severin.
Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene şi canadiene al secretarului de stat, Marc Grossman, a efectuat o vizită la Bucureşti în octombrie 1997. Cu această ocazie au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului.
De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.
Sebastian Lăzăroiu: Ponta a făcut mai mult rău României decât Ion Iliescu
În acelaşi interviu acordat postului Realitatea TV, Sebastian Lăzăroiu, consilierul prezidenţial pe analiză politică al şefului statului, aduce critici actualului premier, declarând că Victor Ponta a “făcut mai mult rău României decât Ion Iliescu”.
“Sunt suficiente motive ca el să fie un lider politic minor în istoria post-decembristă a României şi un lider politic care a făcut mai mult rău României decât Ion Iliescu, din păcate. Poate mai mult decât Ion Iliescu, pentru că aşteptările poate nu erau aşa mari în perioada în care a fost Ion Iliescu, dar acuma fiind membri în UE, aveam un parcurs, să faci alegerea să întorci România în urmă cu 20 de ani, e o lovitură grea pe care Ponta a dat-o nu singur, cu complicii lui, ci cu Antonescu, cu Voiculescu”, a afirmat Sebastian Lăzăroiu, pentru postul de televiziune menţionat.
Consilierul prezidenţial consideră că,de când este la guvernare, Victor Ponta “a distrus credibilitatea României” prin acţiunile sale şi statul de drept, iar prin “promisiuni, minciuni” a crescut aşteptările românilor în vederea alegerile parlamentare din 9 decembrie.
“A distrus credibilitatea României care a fost câştigată cu greu, nu doar în mandatul lui Traian Băsescu, ci şi sub Ion Iliescu, Adrian Năstase, fiecare a făcut eforturi mai mult sau mai puţin să înscrie România pe o orbită. Şi a aruncat-o Ponta de pe orbită, cum? Simplu, semnând nişte ordonanţe de urgenţă care au lovit direct statul de drept. Pe urmă, îi reproşez că s-a ocupat mai mult de politică decât de guvernare, iar România avea nevoie de o bună guvernare mai ales că a fost o perioadă dificilă. A continuat să promită şi să mintă chiar şi atunci când nu mai era în opoziţie, dacă poţi să accepţi că în opoziţie îţi mai scapă multe lucruri, când ajungi la putere, nu mai poţi să spui aceleaşi promisiuni, minciuni, el ştie exact ce poate şi ce nu poate economia. Cred că el a crescut aşteptările oamenilor până la alegerile de acum, asta e strategia, el nu îşi da seama ce consecinţe sunt la anul, iar la anul, dacă ar mai fi premier, ceea ce nu se va mai întâmpla, el ar trebui să dea doar veşti proaste românilor. Şi acum a ţinut el sus aşteptările, mă aştept să iasă mulţi oameni în stradă, să fie violenţe şi e inutil să faci aşa ceva, noi nu avem nevoie de instabilitate socială, era mult mai corect să spui adevărul fiind la putere. A jucat în cheie electorală, iar asta a făcut mult rău României”, a explicat Lăzăroiu.