Lăzăroiu: Aştept momentul în care minţile luminate din ţară vor spune - hai să dăm lovitura în educaţie

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu aşteaptă momentul în care "minţile luminate" din România - de la economişti şi filosofi, până la politicieni - se vor aduna şi vor decide să facă lucruri măreţe într-un sector de maximă importanţă pentru competitivitatea României - educaţia.

"Ce mă mai miră este că toţi oamenii ăştia care mor de grija competitivităţii României au căşunat pe un factor care contează destul de puţin în ansamblul competitivităţii - relaxarea fiscală. Sunt mulţi alţii care au o contribuţie de departe mult mai mare. De exemplu, sistemul de educaţie. Aş vrea să trăiesc şi eu momentul în care minţile luminate din această ţară, fie că sunt economişti, filosofi, politicieni se vor aduna şi vor spune - hai să dăm lovitura în educaţie! Hai să facem cea mai tare şcoală din Europa!

Hai să pregătim cele mai tari generaţii în IT, în antreprenoriat în România în următorii 20 de ani. Hai să instituţionalizăm inovaţia începând din şcoală! Mai ales că pe educaţie avem o relativă libertate în raport cu, să zicem, constrângerile clubului european din care facem parte. Nu, nici vorbă. Ne comportăm ca o mică insulă care vrea să dea lovitura cu taxe atractive, când avem un potenţial demografic încă bun, avem teren agricol, avem munţi, avem mare, nici nu ştiu ce n-avem", a comentat Lăzăroiu.

În prezent, la Ministerul Educaţiei lucrează "nişte funcţionăraşi care-şi duc traiul din actualul sistem", susţine fostul consilier prezidenţial, care este de părere că întreg ministerul trebuie desfiinţat cu o săptămână înainte de începerea marii reforme a educaţiei şi reînfiinţat cu o săptămână după - "problema e că noi n-avem nici planul de reformă pentru un obiectiv foarte ambiţios."

"Aş vrea să-i văd pe toţi aceştia care se bat pentru taxe mai mici ca să dea navală investitorii cum se bat pentru cea mai tare scoală din Europa. (...) Bine, dacă le e greu cu educaţia, mă gândesc că poate infrastructura, că şi asta e mai importantă decât nu ştiu ce relaxare fiscală în alcătuirea indicelui de competitivitate", a mai precizat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.