Sondaj de opinie şocant. Jumătate dintre români nu dau doi bani pe protejarea identităţii victimelor violului
alte articole
"Chiar dacă există o legislaţie conform căreia televiziunile trebuie să protejeze identitatea unei persoane care a fost victima unui viol, postul de televiziune nu a fost sancţionat de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Cum vi se pare decizia CNA?", suna o întrebare dintr-un sondaj recent IRES. Răspunsul românilor este de-a dreptul şocant: Corectă - 49%, Discutabilă - 24%, Incorectă - 19%.
"Cam aici suntem. Mă întreb totuşi, în condiţiile astea, de ce violatorii respectivi trebuie pedepsiţi. Ok. Au încălcat legea. Dar legile par negociabile, nu?
- Bade, ştii că e o lege care nu-ţi dă voie să faci asta?
- Aşa, şi?
Aici e şi vina politicienilor, farurile călăuzitoare ale naţiei. În fond ei au lansat moda asta - legile le respectăm dacă ne convin, dacă nu, le abrogăm sau le mai negociem. Dacă astăzi există o lege care protejează identitatea victimei ea trebuie respectată. Dacă la un moment dat se va dovedi că legea e proastă, adică numărul victimelor violului care vor să vorbească public despre asta este în creştere, atunci legea poate fi schimbată", a comentat fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.
În stadiul în care suntem acum, fostul consilier prezidenţial este de părere că victimele au mai degrabă nevoie de protecţie pentru că încă suntem la mentalitatea - "o fi făcut ea ceva, i-a provocat ea cu ceva pe violatori, era oricum curva satului ş.a.m.d." Când oamenii or să scape de genul asta de gândire, atunci probabil o să apară un alt curent - tot mai multe victime care vor să vorbească deschis despre cazurile lor.
"O lege nu se poate aplica cu derogări. La fel de bine pot să spun - chiar dacă legea pedepseşte pedofilia, în cazul în care copilul a consimţit (eventual şi părinţii lui), atunci ea nu mai trebuie să se aplice. Sau - dacă un şofer în stare de ebrietate omoară un pieton pe trecere şi familia decedatului acceptă o despăgubire serioasă, familia nu poate cere ca şoferul să nu mai fie pedepsit penal. La fel şi în cazul asta. Legea nu spune că dacă victima violului sau părinţii îşi dau acordul asupra devoalării identităţii atunci ea nu se mai aplică", a subliniat Lăzăroiu.
Când o majoritate a unei populaţii e de acord că nu s-a aplicat o lege putem avea mai multe explicaţi, în opinia lui Lăzăroiu: 1. legea e proastă. 2. cel care a încălcat legea e iubit de popor. 3. oamenii nu realizează gravitatea consecinţelor nerespectării unei legi.
"Nu cred că suntem în prima situaţie. Suntem în situaţia în care victimele violurilor sunt extrem de expuse, chiar dacă, de multe ori, nici măcar ele nu realizează asta. (...) Dacă admitem că azi e riscant să-ţi asumi deschis statutul de victimă a violului şi eu zic că este câtă vreme sunt destui oameni care trăiesc încă în paradigma "blame the victim" în cazul violurilor, atunci o nefericită victimă care, sub efectul traumei decide să îşi arate chipul şi să vorbească despre povestea ei, nu va fi conştientă de riscul la care se expune.
De acord, poate fi un deschizător de drumuri, dar îşi permite comunitatea să NU protejeze un individ, doar pentru că are nevoie de spărgători de gheaţă? (...) Şi mie îmi plac pionierii. Nu neapărat cei care sunt total inconştienţi. Orice pionier are o doză să zicem rezonabilă de inconştienţă. Când te pui în papucii statului e greu să spui - ridic interdicţia pentru că vreau să încurajez pionierii. Dacă un pionier de genul asta, sub efectul traumei, nu realizează consecinţele şi se expune unei situaţii şi mai grele care îl determină ulterior să se sinucidă, sângele lui e pe mâinile statului", a continuat analistul politic.
Lăzăroiu este de părere că această interdicţie ar trebui ridicată doar în momentul în care numărul violurilor neraportate a scăzut drastic, semn că s-a schimbat ceva şi la nivelul mentalităţilor, însă, în prezent, conform aceluiaşi sondaj IRES, 20% din cei chestionaţi au cunoştinţă de violuri neraportate, un procent extrem de mare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.