Lăzăroiu: Actuala Constituţie permite, în circumstanţe asemănătoare, un puci precum cel din 2012

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, actual membru PMP, a comentat luni afirmaţiile făcute de fostul preşedintele PNL Crin Antonescu referitoare la evenimentele din vara anului 2012 care au dus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

„Am participat la acţiunea de suspendare, îmi asum această participare şi această conducere chiar a acţiunii, ceea ce spun de atunci şi o voi mai spune totdeauna dacă este nevoie este că toate acele acţiuni nu au fost nicidecum o lovitură de stat şi s-au petrecut în cadrele constituţionale. Cu greşeli, ce erori, cu precipitări, dar în cadrele constituţionale”, a declarat Crin Antonescu pentru gandul.info.

Lăzăroiu a precizat că plecând de la acest citat al liderului liberal are câteva comentarii menite să scoată în evidenţă o problemă importantă care nu a fost rezolvată până acum.

„Plec de la acest citat (al lui Antonescu) si am câteva comentarii. Mă pun pe gânduri în special ultimele cuvinte. Sigur, Antonescu nu vrea să admită că montajul din vara lui 2012 a fost un puci parlamentar/guvernamental (Atenţie!, şi Guvernul a avut o contribuţie semnificativă prin ordonanţele de urgenţă pe care le-a semnat). Comisia de la Veneţia îl infirmă, analizând toţi paşii procedurali. Pe de altă parte, atunci când spune 'în cadrele constituţionale', Antonescu are dreptate. Dar de aici rezultă şi că actuala Constituţie permite, în circumstanţe asemănătoare, un puci de acest tip”, a remarcat Sebastian Lăzăroiu.

În opinia fostului consilier prezidenţial, este foarte greu ca, în România, să te bazezi pe buna credinţă a actorilor politici şi să spui: „da, e o breşă în Constituţie, dar avem încredere că politicienii nu o vor folosi împotriva democraţiei şi statului de drept”.

Curios mi se pare că, din 2012 încoace, niciun partid care a fost, să zicem, de partea bună a baricadei, nu a propus o limpezire a Constituţiei pentru a elimina breşa respectivă

„Curios mi se pare că, din 2012 încoace, niciun partid care a fost, să zicem, de partea bună a baricadei, nu a propus o limpezire a Constituţiei pentru a elimina breşa respectivă. Cu alte cuvinte, un montaj asemănător e posibil oricând. În loc să îşi trimită epistole unii altora, cred că ar fi mai productiv să avem de la liderii de dreapta o propunere pentru a limpezi actuala Constituţie şi a evita un derapaj de acest tip în viitor. Eu zic că, dacă te uiţi pe tot scenariul de atunci, veriga slabă e Avocatul Poporului, ca instituţie. Cred că aici merită umblat în Constituţie şi întărită stabilitatea Avocatului Poporului”, a subliniat Sebastian Lăzăroiu.

Comisia de la Veneţia, care a studiat în profunzime succesiunea deciziilor şi evenimentelor din vara lui 2012, a remarcat ulterior că Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, la modificări privind condiţiile legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui.

Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual cât şi în ansamblu, sunt problematice din punct de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept.