Prună: Legea amnistiei şi graţierii nu e oportună. Ar goli penitenciarele, dar ele s-ar umple din nou

O eventuală lege a amnistiei şi graţierii nu ar fi oportună pentru că nu poate rezolva problemele sistemice din penitenciare, a atras atenţia fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În timp ce noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, consideră că o discuţie "transparentă" în Parlament despre o eventuală lege a amnistiei şi graţierii este de "bun augur", predecesoarea sa Raluca Prună nu împărtăşeşte câtuşi de puţin această opinie.

Întrebată dacă este de "bun augur" o lege a amnistiei şi a graţierii, fostul ministru al Justiţiei a precizat că nu este de acord cu o astfel de soluţie.

"Categoric, nu. Eu am spus asta de când mi-am preluat mandatul, că nu cred că o lege a amnistiei şi a graţierii rezolvă problemele sistemice din penitenciare. Le-ar rezolva imediat, în sensul că am goli penitenciarele, dar ele s-ar umple din nou. Am umbla la efect, nu la cauză. Asta este opinia mea", a declarat Raluca Prună, citată de News.ro.

Cât despre modificarea Codurilor penale invocată de Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei a explicat că astfel de lucruri nu necesită o acţiune urgentă.

"Depinde, ce înseamnă ajustarea Codului penal şi a Codului de procedură penală? Cred că nu, cred că am avut destul de multe decizii ale Curţii Constituţionale, am pus în acord această legislaţie, nu demult, la jumătatea anului trecut, cu deciziile Curţii şi eu cred că nu mai sunt lucruri care să necesite o acţiune urgentă.

Dar acum, sigur, rămâne de văzut, eu ştiu, dacă CCR va constata că o altă prevedere este neconstituţională, evident că va trebui modificată prevederea respectivă. Nu e vorba de a fi sau nu de bun augur. Avem obligaţia de a respecta deciziile Curţii. În rest, nu cred că mai este loc acum de modificări care nu sunt declarate neconstituţionale", a spus Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne