Lavrov avertizează în legătură cu “provocările” din Înălţimile Golan

În urma unui raid aerian desfăşurat de Israel în partea siriană a Înălţimilor Golan, un înalt oficial rus a declarat că trebuie evitate provocările în acea zonă.
Serghei Lavrov (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.09.2016

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut apel la cumpătare şi la evitarea oricăror provocări pe teritoriul Înălţimilor Golan.

“Trebuie manifestată cumpătarea şi trebuie să nu fie permise niciun fel de provocări în Înălţimile Golan”, a declarat Lavrov, comentând un atac aerian desfăşurat marţi de avioanele de luptă israeliene în partea siriană a Înălţimilor Golan.

Tel Aviv a declarat că a luat această măsură ca răspuns la un proiectil lansat din Siria în partea controlată de Israel a Înălţimilor Golan. Un incident similar a avut loc în 25 iulie şi Forţa Aeriană Israeliană a răspuns de asemenea atacând.

Situaţia din Înălţimile Golan reflectă destabilizarea generală a Orientului Mijlociu şi creşterea ameninţării teroriste care trebuie contracarată, a precizat Lavrov.

“Există terorişti în Înălţimile Golan care au fost etichetaţi de toţi drept inamici ai omenirii. Dar lupta împotriva lor ar trebui desfăşurată în cadrul prevăzut de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Pornim de la acest cadru în contactele noastre cu colegii israelieni şi sirieni şi cu alte ţări din această regiune”, a mai susţinut înaltul oficial rus.

Înălţimile Golan, aparţinând Siriei începând cu 1944, au fost capturate de Israel în 1967 în timpul Războiului de Şase Zile. În 1981, Knesset-ul a adoptat Legea Înălţimilor Golan, proclamând unilateral suveranitatea statului evreu asupra acestui teritoriu. Anexarea a fost etichetată ca ilegală de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în decembrie 1981.

Incidentul de marţi a avut loc în condiţiile în care, cu o zi înainte, a intrat în vigoare un nou acord de încetare a focului în ţara arabă zguduită de război.

Armistiţiul anunţat vineri reprezintă cea de-a doua tentativă în acest an din partea Washingtonului şi a Moscovei de a pune capăt luptelor în războiul sirian vechi de peste 5 ani, în care regimul preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, Iran şi grupul libanez Hezbollah, se luptă atât cu grupuri jihadiste precum Statul Islamic, precum şi cu grupuri rebele mai moderate susţinute de Occident ce doresc schimbarea regimului.

Acordul are scopul de a permite accesul ajutoarelor umanitare la civilii blocaţi de lupte, în special în oraşul asediat Alep. În plus, acordul urmăreşte să faciliteze operaţiuni comune SUA-Rusia împotriva Statului Islamic sau a grupului Fateh al-Sham, fost aliat al grupului terorist Al-Qaeda, care nu sunt acoperite de acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor