Laura Ştefan: ”Niciun candidat nou nu are şanse la votul într-un singur tur” (video)
alte articole
”Noi ca şi majoritatea societăţii româneşti ne dorim o înnoire a clasei politice. S-a ieşit în stradă pentru asta şi s-a reuşit un lucru mare, deschiderea pieţei politice pentru partide noi. Partea goală a paharului vine abia acum, dacă vorbim despre alegerile locale din acest an. Vom avea şi în acest an, ca şi în 2012, alegeri locale într-un singur tur.
Suntem întrebaţi de unde ştim cum o să fie. Ştim cum o să fie pentru că am mai trecut odată prin acest experiment. Sunt avantajaţi candidaţii care ocupă astăzi funcţiile de primari, sunt avantajaţi candidaţii care dispun de un aparat de partid capabil să coaguleze voturi semnificative ale votanţilor de partid”, a explicat Laura Ştefan în cadrul dezbaterii publice ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile”, organizată ieri de Iniţiativa România.
Experta a adăugat că ”pe partea dreaptă a eşicherului politic vom beneficia de o fragmentare semnificativă, ceea ce înseamnă că voturile se împart, iar candidaţii noi, newcomer-ii, nu au nicio şansă”.
Pe de altă parte, ea s-a referit la migraţia politică a primarilor în baza unei ordonanţe de urgenţă a guvernului Ponta din 2014, care permitea migrarea la nivel local a primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni, o singură dată, la o anumită perioadă şi la un singur partid. ”Au migrat atunci 522 de primari, adică 17% din primarii României, 4.607 de consilieri locali, adică aproximativ 14% din consilierii locali din România şi 184 de consilieri judeţeni, adică aprox. 12% din consilierii judeţeni din România”, a precizat Laura Ştefan.
Deşi ordonanţa a fost declarată neconstituţională, Parlamentul nici n-a invalidat mandatul celor care au migrat, nici n-a permis migrarea politică la nivel local oricând şi la oricâte partide îşi doresc aleşii locali. ”Noi acum primim lecţii de constituţionalitate de la nişte oameni care i-au protejat pe cei care au migrat către partidul respectiv prin acţiune. Noi, ca societate civilă, nu putem face altceva decât am făcut, nu putem adopta legi sau ordonanţe de urgenţă. Putem doar să vorbim despre lucrurile astea şi să ieşim în stradă”, a explicat experta, făcând aluzie la argumentele politicienilor care se opun la revenirea la votul în două tururi pe motiv că ar fi încălcată Constituţia.
”Cei care decid să votăm într-un tur ar trebui să spună clar că votăm aşa pentru ca ei nu vor să votăm în mai multe tururi”.
Referitor la constituţionalitatea schimbării regulilor cu puţin timp înainte de alegeri, Laura Ştefan a arătat că recomandarea Comisiei de la Veneţia este să nu se facă acest lucru în sensul restrângerii drepturilor cetăţeneşti şi că dacă există dubii, autorităţile române pot să ceară Comisiei o opinie în acest sens.
”Cred că nu totul în ţara asta e o chestiune de constituţionalitate. Tindem să apelăm la Curtea Constituţională pentru fiecare problemă din societate. Eu nu cred că este neconstituţional să votăm în două tururi. Este o opţiune politică şi cred că trebuie să ne-o asumăm aşa. Cei care decid să votăm într-un tur ar trebui să spună clar că votăm aşa pentru ca ei nu vor să votăm în mai multe tururi”, a concluzionat membra Expert Forum.