Laufer, către ambasadorul Canadei: Care protestatari? Dezinformaţi şi instigaţi la o ruptură în societate

Ministrul PSD pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, i-a dat o replică dură ambasadorului Canadei, Kevin Hamilton, pe care îl acuză că şi-a depăşit atribuţiile prin declaraţiile referitoare la legile justiţiei.
Ilan Laufer (Ilan Laufer / Facebook)
Andrei Pricopie
13.12.2017

Ambasadorul Canadei, Kevin Hamilton, se implică în politica internă a României, depăşindu-şi astfel atribuţiile pentru care a fost acreditat şi nu doar că se pune într-o lumină proastă, dar mai şi dezinformează şi instigă la o ruptură în societatea românească, a acuzat miercuri, pe pagina sa de socializare, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.

Reacţia lui Laufer vine după ce, cu o zi în urmă, ambasadorul canadian s-a întâlnit cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi a declarat presei că mişcările paşnice de stradă relevă faptul că ţara noastră are o democraţie puternică.

"Canada, ca şi mulţi parteneri internaţionali, este preocupată şi are aceeaşi îngrijorare pe care o au mulţi dintre protestatari în ceea ce priveşte reforma în justiţie şi pachetul de legi care se dezbate în Parlament. Din 2007 şi până în prezent România a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva corupţiei şi în constituirea independenţei în acest sector. Multe părţi din pachetul de legi amintit par că vor inversa acest proces. De aceea înţelegem pe deplin nemulţumirile protestatarilor", a declarat ambasadorul Canadei, citat de Digi24.

Replica dură a lui Laufer

"Excelenţa Voastră, domnule ambasador Kevin Hamilton,

Sunt, şi eu, la rândul meu, "îngrijorat" de modul şi felul în care vă depăşiţi atribuţiile pentru care aţi fost acreditat să reprezentaţi ţara dumneavoastră, Canada, pe teritoriul României.

Prin declaraţia şi comportamentul dumneavoastră, vă implicaţi în politica internă a României, ceea ce vă este strict interzis prin Convenţia de la Viena, Constituţia României şi legea 269/2003 Art 50 litera f) care le interzice membrilor corpului diplomatic şi consular al României, şi mă gândesc că este reciproc valabilă: "f) să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic", ceea ce este, evident, în afara statutului dumneavoastră de diplomat.

Nu doar că vă puneţi într-o lumină proastă, dar şi dezinformaţi. Prin urmare instigaţi la o ruptură în societatea românească. Atâta vreme cât nu spuneţi cu subiect şi predicat care paragraf sau litera din aceste legi vă îngrijorează şi citez: "Multe părţi din pachetul de legi amintit par că vor inversa acest proces (de evoluţie pozitivă). De aceea înţelegem pe deplin nemulţumirile protestatarilor”.

Care protestatari? Unii sunt pro alţii sunt contra! Aceste afirmaţii nu doar "par", ci sunt lozinci lipsite de fond şi formă! Eu, fiind "îngrijorat", v-am menţionat clar cu subiect şi predicat care este articolul şi legea pe care dumneavoastră le încălcaţi cu aceste afirmaţii nefericite şi anti constituţionale.

În statul de drept, acela pe care dumneavoastră încercaţi să îl apăraţi prin această "îngrijorare" şi în urma unei asemenea declaraţii (care instigă români contra români şi amestecul dumneavoastră în politica internă a unui stat suveran membru deplin al EU şi NATO), apare următoarea situaţie tot conform Legii 269/2003, art 51 (1) Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României încetează în următoarele cazuri. Iar eu mă gândesc că această situaţie este aplicabilă reciproc: litera e) încetarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. a) şi b) ori nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 32 sau a interdicţiilor prevăzute la art. 50.

Deci dvs încălcaţi art 50 litera f).

Mai vreau să vă spun ceva: cei care au contribuit la evoluţia României în ultimii 27 de ani sunt cetăţenii României. Ei au ales un Parlament reprezentativ şi legitim, aşa cum este şi Parlamentul actual.

În România există toate instrumentele democratice necesare pentru o dezbatere amplă pe marginea legilor justiţiei, iar forumul suprem care va decide forma finală, nu sunt nici protestatarii pro sau contra acestor legi, nici ONG-urile, nici ambasadele străine, ci doar Parlamentul ales în mod legitim şi constituţional!

Am jurat să apăr integritatea spirituală şi teritorială a României şi mă văd obligat să reacţionez la asemenea declaraţii care pun în pericol valorile pe care mi-am asumat să le apăr şi să le respect prin jurământ!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor