Lapte infestat cu aflatoxină, retras din magazinele din România

Vaci din rasa Holstein.
Vaci din rasa Holstein. (PASCAL PAVANI / AFP / Getty Images)

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că inspectorii sanitari au retras recent un lot de lapte infestat cu aflatoxină de pe piaţa din România, importat din Ungaria şi Serbia.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost convocat joi de urgenţă la Guvern pe această temă, dar şi pe cea a scandalului cărnii de cal şi a macroului infestat.

"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a precizat Constantin.

Iniţial, ministrul a precizat că nu există niciun pericol, pentru că laptele a fost retras de pe piaţă, însă după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, Daniel Constantin a afirmat că nu poate spune clar dacă a consumat cineva din lapte sau nu.

„E greu de spus dacă s-a băut din acest lapte”, a declarat Daniel Constantin.

Specialiştii precizează că aflatoxinele sunt produse de diferite ciuperci şi se pot regăsi în lapte, ouă şi carne, iar consumul acestor alimente contaminate poate duce la intoxicare şi la cancer.