Cluj: Carnea aruncată din lacul Tarniţa este de cal

Carne de vacă şi de porc
Carne de vacă şi de porc (Sean Gallup / Getty Images)

Pe baza aspectului cărnii descoperite sâmbătă pe malul şi în lacul Tarniţa, a structurii fibrei, aspectului grăsimii şi a consistenţei acesteia, "subscrie pentru carne de cal", a declarat şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu.

"Avem probe şi contraprobe sigilate, recoltate din peste 30 de saci, care reprezintă probe de carne aduse de la Tarniţa. Din investigaţiile noastre, pe baza aspectului cărnii, structurii fibrei, aspectului grăsimii, consistenţei acesteia, subscriu pentru carne de cal. Dat fiind faptul că avem de-a face cu bucăţi de carne, fără parte osoasă, fără organe, va trebuie să avem şi confirmarea unui institut de referinţă, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, unde vom trimite aceste probe, urmând a avea confirmarea", a precizat duminică seară şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu.

Cantitatea de carne scoasă din lac este "proaspătă" şi urmează să fie dusă pentru incinerare la SC Protan Dej, a mai declarat Mihaiu.

Aproape o tonă de carne congelată au fost descoperite sâmbătă pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj, precum şi în lac. Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj au declanşat o anchetă în acest caz.

Reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au adunat până duminică din lacul Tarniţa şi de pe malul apei aproximativ o tonă de carne congelată care fusese aruncată, rezultatele probelor de laborator urmând să fie comunicate oficial marţi.

Din primele informaţii, reiese că nu este vorba despre carne alterată, a declarat duminică directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu.

"Inspectorii de la DSV să nu se mai lase "îndulciţi" cu câte o ofertă"

"Reprezentanţii DSV şi ai ISU Cluj au strâns din lacul Tarniţa şi de pe mal circa o tonă de carne congelată care a fost aruncată. Pungile cu carne nu erau etichetate, astfel că nu putem şti provenienţa şi tipul de carne. Au fost recoltate probe de carne pentru laborator, analizele privind determinarea speciei urmând să fie făcute la Bucureşti, iar rezultatele vor fi prezentate marţi. Din ce am constatat, carnea e conformă, nu este alterată", a precizat Pivariu.

Este "inadmisibil" ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată şi autorităţile să nu ştie, a declarat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan. Oficialul a cerut duminică Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj să realizeze controale "la sânge" la procesatorii şi la depozitele de carne din judeţ.

Gheorghe Ioan Vuşcan a mai afirmat că ar trebui ca inspectorii de la DSV să nu se mai lase "îndulciţi" cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale la anumite firme.

"Ceea ce mă nemulţumeşte la cei de la DSV Cluj este activitatea de control, pentru că nu trebuia să se ajungă la ceea ce s-a întâmplat cu carnea aruncată în lacul Tarniţa. Cei de la DSV ar fi trebuit să ştie care este situaţia exactă a cantităţilor de carne la procesatori şi la depozite. Este inadmisibil să nu se ştie nimic când e vorba despre o asemenea cantitate de carne congelată, de circa o tonă, indiferent că este de cal, de vită, expirată sau nu, este vorba în cele din urmă de alimentaţia şi de sănătatea cetăţenilor. Ar trebui ca cei de la DSV să nu se mai lase îndulciţi cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale. Am cerut conducerii DSV Cluj ca de luni să declanşeze controale la sânge la toţi procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, să vedem care e situaţia. Trebuie să fim fermi", a declarat Gheorghe Ioan Vuşcan.

Prefectul a mai declarat că are informaţii conform cărora ar funcţiona în judeţ şi depozite ilegale de carne şi a cerut verificarea datelor şi a avertizat că este vorba despre "situaţii penale".

"Vrem să avem certitudinea că în judeţul Cluj nu există comercianţi ilegali de carne", a mai precizat prefectul judeţului Cluj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne