Fructele importate din Turcia, controlate de autorităţi. De ce s-a luat această măsură

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Toate importurile de fructe din Turcia vor fi supuse controlului amănunţit, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Motivul invocat de autorităţi a fost că peste 120 de tone de grapefruit adus din Turcia au fost distruse din cauza conţinutului prea mare de pesticide. Au fost constatate depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă "imazalil", utilizată în combaterea bolilor la plante.

"E vorba de o cantitate importantă - 120 de tone de grapefruit. A fost un control al ANSVSA şi al ministerului Agriculturii, iar cantitatea a fost distrusă. E vorba de un pesticid, mai exact de un fungicid identificat într-o doză peste cea admisă de către regulamentele europene. E un fungicid folosit pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la aceste plante care, folosit în cantităţi maxime, poate aduce efecte negative şi animalelor, dar în special consumului uman", a afirmat Constantin.

În perioada următoare, importurile de fructe vor fi analizate cu atenţie de autorităţile române.