Ministrul Agriculturii: Firme din UE tind să formeze coaliţii pentru a nu mai cumpăra carne din import

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (Epoch Times România)

Mai multe firme din ţări ale UE, dintre care cele mai multe provin din Franţa, au anunţat că preferă să achiziţioneze carne din producţia internă în defavoarea celei provenite din import, în urma scandalului privind carnea de cal. Coaliţiile de firme care doresc să evite importurile de carne pot afecta România, a apreciat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Am o preocupare ca măsurile care se iau în fiecare stat membru să nu afecteze conceptul de piaţă unică. Ca să dau un exemplu concret: există în Franţa, poate şi în alte state membre, tendinţa unor companii private de a spune că nu mai vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Eu cred că noi, la nivel de ministru - şi asta i-am rugat pe toţi participanţii la acea discuţie - trebuie să ne preocupăm ca un astfel de lucru să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piaţă unică. Conceptul pentru care s-a constituit, până la urmă, Uniunea Europeană. Sigur că, dincolo de acest lucru, este şi în defavoarea agenţilor economici din alte state membre dacă s-ar forma - nu le-aş spune carteluri - astfel de coaliţii ale companiilor private, să cumpere numai de pe piaţa internă. Este o preocupare a noastră, având în vedere că suntem exportatori importanţi de mai multe produse şi pe pieţele UE", a declarat Constantin.

Scandalul cărnii de cal vândute drept carne de vită a început la jumătatea lunii ianuarie, după ce au fost descoperite mai multe pachete cu lasagna pe care eticheta era greşită. Incidentul a fost pentru prima dată semnalat în Marea Britanie, iar apoi s-a descoperit că şi în alte state a fost vândută carne de cal etichetată greşit.