LAPAR cere găsirea unor soluţii privind alocarea cuantumului maxim din PNDC
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită o întâlnire cu primul ministru Emil Boc pentru găsirea unor soluţii pentru o serie de probleme care afectează sectorul agricol, printre care alocarea cuantumului maxim al PNDC, irrigaţiile şi accesarea fondurilor europene.
"Scopul acestei întâlniri este de a se găsi soluţii comune pentru evitarea unui dezastru economic în acest important sector al economiei naţionale. LAPAR, în numele producătorilor agricoli din România, doreşte să rezolve pe calea dialogului problemele grave acumulate în agricultura României şi nu agrează acţiuni de forţă, de presiune, de intimidare. Totuşi, ţinând cont de nemulţumirile agricultorilor generate de taierea arbitrară şi unilaterală a majorităţii subvenţiilor pe care le-au primit în ultimii doi ani, se impune găsirea de soluţii viabile şi acceptate de ambele părţi, pentru a nu se ajunge la situaţii disperate din partea celor pe care îi reprezentăm", se arată într-un comunicat transmis marţiu de LAPAR.
Printre probleme amintite de LAPAR se numără alocarea în bugetul MADR a cuantumului maxim al PNDC pentru sectorul vegetal la suma de 32,42 euro(ha.
"Fermierii, având garanţia MADR şi a Guvernului ca vor primi PNDC în suma de 73,35 euro)ha, au accesat fonduri europene prin împrumuturi de la bănci şi sunt angrenati în diferite proiecte care au la baza un buget de venituri şi cheltuieli ce conţine această plată anunţată de oficialii MADR înca din luna ianuarie 2011. În această situatie, vă rugăm să luaţi în considerare solicitarea noastră de a se completa în bugetul MADR pentru anul 2012 suma iniţială de 73,35 euro(ha, reprezentând nivelul aprobat al PNDC", potrivit LAPAR.
De asemenea, LAPAR face referire la irigaţiile care au devenit "un lux pe care nu şi-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari", la accesarea fondurilor europene, care se face cu dificultate datorită birocraţiei excesive şi condiţiilor extrem de grele, la rambursarea TVA-ului, care este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari nejustificate, la inţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini şi să protejeze fermierii români, dar şi la creşterea continuă a preţului la motorină şi la alte inputuri.
Un alt aspect se referă definitivarea deciziei privind cultivarea OMG şi a folosirii biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poată fi cultivate şi în România, pentru a se beneficia de avantaje ce se referă atât la producţie cât şi la mediu.
"Utilizarea biotehnologiilor agricole trebuie să devină parte integrantă a politicii agricole a României menită să facă posibilă creşterea producţiei şi a productivităţii prin realizarea unei agriculturi durabile şi viabile economic. LAPAR susţine introducerea biotehnologiilor agricole, având o experienţă foarte bună cu acestea până în anul 2007", se mai spune în comunicat.