Preşedintele Lai Ching-te: China vrea Taiwanul? Atunci să îşi ia şi pământurile de la Rusia

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te - 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Redacţia
02.09.2024

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a declarat că dacă pretenţiile Chinei privind Taiwanul se referă la integritatea teritorială, atunci Beijingul ar trebui, de asemenea, să recupereze teritoriile cedate Rusiei prin tratatele semnate de ultima dinastie chineză în secolul al XIX-lea, transmite Reuters.

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula sub controlul său. Guvernul taiwanez respinge aceste pretenţii, afirmând că numai populaţia insulei îşi poate decide viitorul.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune taiwanez, difuzat duminică seara, Lai, pe care China îl numeşte „separatist”, a evocat Tratatul de la Aigun din 1858, prin care China a cedat Imperiului Rus o suprafaţă vastă de teren în ceea ce este astăzi extremitatea estică a Rusiei, formând o mare parte din frontiera actuală de-a lungul râului Amur.

Dinastia Qing a Chinei, aflată atunci în declin, a refuzat iniţial să ratifice tratatul, însă acesta a fost confirmat doi ani mai târziu în Convenţia de la Pekin, unul dintre tratatele „inegale” încheiate de China cu puteri străine în secolul al XIX-lea.

„Intenţia Chinei de a ataca şi de a anexa Taiwanul nu este din cauza a ceea ce spune sau face o persoană ori un partid politic din Taiwan. China nu vrea să anexeze Taiwanul de dragul integrităţii teritoriale”, a declarat Lai.

„Dacă ar fi pentru integritatea teritorială, de ce nu recuperează terenurile ocupate de Rusia, care au fost cedate prin Tratatul de la Aigun? Rusia este acum un partener de care China se teme?

Tratatul de la Aigun, semnat în timpul dinastiei Qing — puteţi cere Rusiei (terenurile înapoi), dar nu o faceţi. Deci este evident că nu doresc să invadeze Taiwanul din motive teritoriale”, a adăugat el.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii.

Context

Guvernul chinez susţine că Taiwanul a fost teritoriu chinez încă din cele mai vechi timpuri.

Dinastia Qing a cedat Taiwanul Japoniei în 1895 printr-un alt tratat „inegal”, iar în 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, insula a fost predată guvernului Republicii Chineze, care a fugit în Taiwan patru ani mai târziu după ce a pierdut războiul civil împotriva comuniştilor lui Mao Zedong.

Lai a declarat că, în realitate, ceea ce China doreşte să facă prin planurile sale asupra Taiwanului este să schimbe ordinea internaţională bazată pe reguli.

„China urmăreşte să obţină hegemonia în zona internaţională, în Pacificul de Vest — acesta este scopul său real”, a subliniat preşedintele taiwanez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor