Taiwanul detectează 43 de aeronave militare chineze şi opt nave militare în jurul insulei

Taiwanul a declarat joi că 43 de aeronave şi opt nave militare chineze au fost detectate în jurul insulei democratice într-o perioadă de 24 de ore, 25 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
26.09.2024

Taiwanul a declarat joi că 43 de aeronave şi opt nave militare chineze au fost detectate în jurul insulei democratice într-o perioadă de 24 de ore, mişcări care au avut loc în timp ce o navă de război japoneză a traversat sensibila strâmtoare Taiwan, transmite Barron's.

China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, trimite avioane de război, drone şi nave militare în jurul insulei aproape în fiecare zi.

Cele mai recente incursiuni au avut loc în timp ce mass-media japoneză a raportat că o navă de război japoneză a traversat pentru prima dată sensibila strâmtoare Taiwan pentru a-şi afirma libertatea de navigaţie.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea Tokyo cu privire la această trecere, despre care rapoartele mass-media au afirmat că a avut loc miercuri, după călătorii similare ale navelor militare americane şi europene în ultimii ani.

Joi, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că cele 43 de aeronave militare chineze şi opt nave militare au fost detectate în 24 de ore, perioadă care s-a încheiat joi, la ora 6:00 am (miercuri, 24:00 ora României).

„34 dintre aeronave au trecut linia mediană şi au intrat în sud-vestul şi estul ADIZ (zona de identificare a apărării antiantiaeriene) a Taiwanului. Am monitorizat situaţia şi am răspuns în consecinţă”, a declarat Ministerul taiwanez al Apărării.

O ilustraţie publicată de minister a arătat că aeronavele au înconjurat insula, cu excepţia coastei de nord-est.

Recordul din acest an a fost înregistrat pe 11 iulie, când Taipei a declarat că a detectat 66 de aeronave militare chineze în 24 de ore.

China a declarat că nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său şi a intensificat presiunile militare asupra insulei în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor