Kerry: SUA va acorda Egiptului ajutor bugetar, după ce va primi asigurarea că ţara va urma procesul FMI

Secretarul de stat american John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul de stat american John Kerry, 25 februarie 2013 (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)

Statele Unite vor oferi Egiptului un ajutor de 190 milioane de dolari, în urma asigurării de către preşedintele Mohamed Mursi că intenţionează să "finalizeze procesul FMI", a declarat duminică secretarul american de stat John Kerry.

Cairo susţine că vrea să redeschidă negocierile cu FMI privind un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, care a fost convenit în noiembrie anul trecut, dar acesta a fost suspendat la cererea Cairo după ce au început protestele stradale.

Kerry a descris fondurile ca "un efort de bună-credinţă pentru a impulsiona reforma şi a ajuta poporul egiptean în această perioadă dificilă".

Turbulenţele politice din Egipt, după o revoltă populară ce l-a răsturnat pe preşedintele Hosni Mubarak în urmă cu doi ani, au speriat investitorii străini şi turiştii - o sursă majoră de valută străină de care ţara are nevoie pentru a cumpăra grâu şi combustibil.

Cairo se confruntă cu un deficit bugetar în creştere şi rezerve valutare în scădere.

Cei 190 milioane de dolari fac parte din suma de 1 miliard de dolari promisă de preşedintele american Barack Obama în 2011, după ce Mubarak a fost înlăturat printr-o revoltă populară.

Washingtonul va oferi 60 milioane de dolari pentru un fond antreprenorial, a declarat Kerry. Nu este clar dacă această cifră era inclusă în miliardul promis de Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe