La următorul scrutin vom vota după un sistem mixt

Vot parlamentare (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
19.04.2013

Proiectul privind aplicarea unui sistem mixt la alegerile parlamentare, propus de deputatul democrat Vlad Plahotniuc, a fost aprobat astăzi în lectură finală cu votul a 63 de deputaţi.

Astfel, la următorul scrutin, deputaţii vor fi aleşi potrivit unui nou sistem. 51 de deputaţi din cei 101 vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar alţi 50 de parlamentari - în baza circumscripţiilor nominale.

Anterior, Vladimir Plahotniuc a declarat că este gata să rişte să nu fie ales în viitorul Parlament, numai ca această iniţiativă să fie adoptată. “Consider că trebuie efectuate schimbări fundamentale în politică şi în actualul sistem de alegere. De aceea, am decis să trecem la planuri concrete şi anume, la introducerea votului uninominal pentru alegerea deputaţilor în Parlament. Propun ca să se voteze pentru persoane concrete şi nu pentru liste”, a menţionat acesta. Potrivit lui Vlad Plahotniuc, fiecare deputat trebuie să reprezinte o localitate anumită, iar oamenii trebuie să cunoască pentru cine votează.

Iniţiativa legislativă prevede că cetăţenii R. Moldova din diasporă vor vota pe circumscripţii naţionale. Tot pe circumscripţii naţionale îşi vor exprima votul şi cetăţenii din regiunea transnistreană a R. Moldova.

Conform proiectului, candidatul pentru funcţia de deputat poate fi considerat ales, dacă va întruni mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate în circumscripţia uninominală. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, în termen de două săptămâni se va organiza al doilea tur de scrutin, relatează trm.md.

Votul uninominal este un tip de scrutin, practicat în SUA şi Marea Britanie, şi reprezintă modul direct de alegere a unor candidaţi individuali, opus sistemului de alegere pe liste, întocmite de către partide. Sistemul electoral mixt este o premieră pentru Moldova, după ce până în 1990 a existat votul uninominal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor