Chişinău: Partidele lui Filat şi Lupu au bătut palma (presa)

Partidul Democrat (PD), al preşedintelui parlamentului Marian Lupu, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM), al premierului desemnat Vlad Filat, au bătut palma pentru numirea noului cabinet de miniştri, scrie vineri 'Adevărul'.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2013

Partidul Democrat (PD), al preşedintelui parlamentului Marian Lupu, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM), al premierului desemnat Vlad Filat, au bătut palma pentru numirea noului cabinet de miniştri, scrie vineri 'Adevărul'.

Potrivit ziarului, acest lucru a fost demonstrat joi în şedinţa Legislativului, când l-au votat, cu ajutorul a cinci neafiliaţi, pe Corneliu Gurin în funcţia de procuror general. Numirea lui Gurin este comentată diferit de oamenii din domeniu, mai scrie 'Adevărul'.

Pe de altă parte, potrivit 'Jurnal de Chişinău', deocamdată nu este clar dacă Vlad Filat va reuşi să formeze un nou guvern de coaliţie. 'Marea necunoscută a noii ecuaţii guvernamentale este comportamentul PD. Deocamdată, Lupu şi Vlad Plahotniuc se simt stăpâni pe situaţie. Pe de alta parte, apariţia grupului liberal disident neutralizează rolul lui Mihai Ghimpu', comentează editorialistul Nicolae Negru de la 'Jurnal de Chişinău'.

Presa de la Chişinău comentează şi proiectul de lege adoptat joi în prima lectură care prevede trecerea la sistemul electoral mixt. La următoarele alegeri parlamentare, 51 de deputaţi ar putea fi aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 - în circumscripţii uninominale, anunţă 'Adevărul'. Autorii iniţiativei susţin că în acest fel politicienii se vor apropia de popor. Deputaţii neafiliaţi au spus că actualul sistem favorizează partidele cu un lider puternic, iar aplicarea celui mixt va duce la 'regenerarea clasei politice'. Liberalii au menţionat că ideea este bună, dar au observat graba cu care este promovată. Iar comuniştii au fost categoric împotrivă.

Ca să dea roade pozitive, sistemul mixt are nevoie de cultura politică, justiţia independentă şi presa liberă, punctează 'Jurnal de Chişinău'. Când acestea lipsesc sau există în cantităţi insuficiente, sunt posibile abuzuri şi distorsiuni, subliniază ziarul. 'Jurnal de Chişinău' aminteşte de precedentul din autonomia găgăuză. În Adunarea Populară a Găgăuziei, prin vot uninominal au învins surprinzător 20 de candidaţi independenţi care peste noapte s-au convertit la PD, asigurându-le democraţilor majoritatea în acest for legislativ regional. 'În condiţiile corupţiei generalizate şi în absenţa unei justiţii independente, îşi poate spune cuvântul sacul cu bani, deturnând astfel preferinţele electorale naturale', mai scrie ziarul.

'Timpul' observă că problemele populaţiei rămân în umbră, pe fundalul aşa-numitor ştiri 'mari', care ocupă tot spaţiul. Potrivit cotidianului, presa este interesată de scandalurile politice de la Chişinău, care continuă de câteva luni. 'Între timp, pensionarii noştri stau în frig ca să facă economii. Apa e închisă la mai multe blocuri de locatari din capitală din cauza 'rău-platnicilor'. Dar despre asta se scrie mai puţin, pentru că în politica noastră se joacă hora şi nu mai interesează pe nimeni cum trăiesc cei mulţi', conchide Timpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor