Germania îi cere lui Juncker să nu se apropie prea mult de Beijing

(De la st la dr) Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul chinez Li Keqiang şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker participă la o conferinţă comună de presă în Marea Sală a Poporului în Beijing, 16 iulie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
17.07.2018

Politicieni şi lideri de afaceri din Germania au avertizat UE să nu se apropie prea mult de China la cel de-al 20-lea Summit anual dintre UE şi China, desfăşurat luni în Beijing, cerând blocului să facă cereri mai concrete.

Bruxelles-ul şi Beijingul au convenit să dezvolte un parteneriat strategic UE-China la summitul anual, care a început la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că atât Uniunea Europeană, cât şi China sunt “inamici” ai SUA.

În remarcile de deschidere a summitului de luni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să reformeze ordinea mondială în loc să o doboare şi l-a avertizat că un război comercial poate duce la “conflicte aprinse”, potrivit Express.co.uk.

Europarlamentarul german Reinhard Butikofer din Partidul Verzilor a declarat publicaţiei germane Die Welt: “În Uniunea Europeană, ar trebui să fim atenţi la faptul că în timpul mandatului lui Trump, chinezii vor fi cei mai buni prieteni ai noştri”.

Federaţia Industriilor Germane (BDI) doreşte ca UE să refacă echilibrul în relaţiile comerciale şi să relaxeze orice conflict.

În Beijing, şefii UE s-au întâlnit cu preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang pentru a evalua scena internaţională, precum şi relaţiile bilaterale.

Die Welt a raportat că, potrivit Comisiei Europene, jumătate dintre companiile UE au fost nemulţumite de condiţiile de piaţă tot mai dificile din China.

Drept urmare, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la summitul UE-China de anul trecut din Bruxelles: “Comerţul nu trebuie să fie doar liber, ci şi corect”.

China este cel de-al doilea partener comercial şi de investiţii al UE şi anul trecut au fost exportate produse în valoare de 200 miliarde de euro din UE către China, iar investiţiile chineze în blocul european continuă să crească.

La summitul de ieri din Beijing, Juncker a precizat: “Europa doreşte să facă mai mult şi să investească mai mult în China pe baza criteriului de reciprocitate şi pe baza unor reguli stabilite. Dar un mediu deschis pentru investiţii lucrează cel mai bine când se depun eforturi de ambele părţi.

“În acest sens, apreciez primul schimb de oferte pe care l-am făcut în baza Acordului pentru Investiţii Cuprinzător. Acesta este un pas important, dar numai primul. Avem nevoie de un acord care să îndeplinească ambiţia noastră comună şi să ofere investitorilor din ambele tabere un acces previzibil şi pe termen lung la pieţele noastre”.

Europarlamentarul Butikofer a adăugat: “China încearcă să creeze un sistem de justiţie în Beijing pentru zona economică Drumul Mătăsii, şi apoi Organizaţia Mondială a Comerţului va fi înlocuită de o instanţă chineză”.

După summit, cele două părţi au publicat o declaraţie comună, afirmând că sunt dedicate să se opună protecţionismului şi unilateralismului şi că “susţin în mod ferm” sistemul comercial multilateral bazat pe reguli şi care are la bază Organizaţia Mondială a Comerţului, potrivit ziarului chinez South China Morning Post.

“Este o obligaţie comună a Europei şi Chinei, a Americii şi Rusiei, să nu distrugă această ordine [globală], ci să o îmbunătăţească”, a afirmat Tusk.

În cadrul unei întâlniri ulterioare cu liderii UE, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Bruxelles-ului să lucreze împreună cu Beijingul pentru a menţine stabilitatea globală.

“China şi UE sunt ... beneficiarii şi gardienii sistemului comercial multilateral”, a afirmat Xi, fiind citat de televiziunea de stat. “Ar trebui să menţinem în comun o economie globală deschisă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor