La revedere, Marianne

Marianne Ihlen, muza cântăreţului canadian Leonard Cohen (Twitter.com)
Simona Milea
11.08.2016

Cuvintele cântăreţului Leonard Cohen către muza lui, chiar înainte de moartea ei

Cântăreţul canadian Leonard Cohen a aflat că muza sa avea cancer în fază terminală şi i-a trimis o scrisoare. Şapte ani de dragoste au fost de ajuns pentru ca Marianne Ihlen să marcheze viaţa lui Leonard Cohen. S-au cunoscut pe insula greacă Hisla, în Marea Egee, atunci când locul a devenit un refugiu pentru artişti şi boemi.

Canadianul povesteşte că a găsit-o plângând într-un magazin şi nu a ezitat să o invite să se alăture grupului său de prieteni. Soţul Mariannei, scriitorul norvegian Axel Jensen, a părăsit-o pentru a-şi căuta compania în braţele altei femei. În acea zi a început o poveste de dragoste, iar Marianne a devenit muza cântăreţului. Suişurile şi coborâşurile relaţiei şi reputaţia de Don Juan a lui Cohen a făcut ca relaţia să nu aibă un sârşit frumos. Cu toate acestea, momentele trăite au însemnat mult pentru cântăreţ, care a scris un cântec ce poartă numele acestei femeii: „So long Marianne”.

Subiectul cântecului conţinea o singură dorinţă: din nou cu ea. "Acum am nevoie de dragostea ta ascunsă. Mă simt rece ca noua lamă a unui aparat de ras. Ai plecat de când ţi-am spus că erai o persoană curioasă", mărturiseşte cântecul.

Marianne a fost diagnosticată cu leucemie agresivă. Medicii au avertizat-o că nu va supravieţui aceastei boli, iar vestea a ajuns la urechile cântăreţului, care nu a ezitat să-i dedice aceste cuvinte:

"Ei bine, Marianne, am ajuns în acest moment, când suntem atât de bătrâni încât trupurile noastre se dezintegrează; cred că te voi urma în curând. Să ştii că sunt atât de aproape de tine, că dacă îţi întinzi mâna, cred că o poţi atinge pe a mea. Tu cunoşti că întotdeauna te-am iubit pentru frumuseţea şi înţelepciunea ta, dar nu am nevoie să vorbesc despre asta pentru că tu ştii totul. Doar vreau să-ţi doresc o călătorie bună. La revedere, vechi prieten. Toată dragostea, o să te văd pe drum. "

Marianne a mai trăit doar câteva săptămâni. La 81 de ani, a murit în spitalul Diakonhjemmets din Oslo, iar înmormântarea a avut loc la începutul lunii august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor