"La nicio comisie nu a fost aşa!" - Bogdan Aurescu, aviz pozitiv la audierile din Parlament
Bogdan Aurescu, propus de Ludovic Orban pentru şefia Ministerului de Externe, a fost avizat pozitiv în comisiile reunite de politică externă ale celor două camere.
Audierea lui Aurescu a debutat cu tensiuni. Preşedintele comisiei pentru politică externă a Senatului, social-democratul Cristian Dumitrescu a insitat ca votul pentru validarea ministrului propus să fie secret.
"La nicio comisie nu a fost aşa!", a sărit Iancu Caracota de la PNL, reamintind că la toate audierile miniştrilor propuşi s-a votat la vedere, prin ridicarea mâinilor.
"E prima oară când inventăm asta, la toate comisiile a fost la vedere", a intervenit şi Dan Barna.
Până la urmă, propunerea lui Dumitrescu a picat la vot, însă a mâncat 15 minute din timpul audierilor.
În cadrul prezentării sale, Aurescu a vorbit despre consolidarea rolului României ca actor în politica mare, a pledat pentru consolidarea relaţiilor transatlantice, pentru creşterea importanţei rolului ţării noastre în UE, pentru dezvoltarea şi aducerea la zi a parteneriatului strategic cu Marea Britanie, rolul UE în contextul Brexit-ului.
De asemenea, Aurescu a vorbit şi despre relaţiile cu Japonia, Georgia, Azerbaijan, şi consolidarea relaţiilor atât cu Israel cât şi cu statele arabe. Ministrul propus a vorbit şi despre necesitatea sprijinirii integrării R. Moldova în UE sprijinind parcursului acestuia. Aurescu a subliniat că autorităţile de la Chişinău trebuie să-şi asume parcursul european.
România va continua să sprijinie identificarea unei soluţii pentru conflictul transnisterean, a afirmat Aurescu.
Bogdan Aurescu a subliniat că România va sprijini Ucraina, integritatea acestui stat, va urmări respectarea strică a regimului de sancţiuni impus Rusiei până la soluţionarea problemelor.
Răspunzând întrebărilor, Aurescu a pledat pentru creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora.
"Creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora este necesară şi, după cum cunoaşteţi, există proiecte legislative depuse în Parlament. Cred că este o inţiativă foarte bună şi de aceea a fost inclusă în programul de guvenare. MAE va sprijini dezbaterea care va fi organizată în parlament", a declarat ministrul propus, adăugând că s-ar putea ajunge de la 6 parlamentari de diaspora la 15, însă acest lucru - numărul - va fi discutat în comisii.
Problema numărului de parlamentari de diaspora a fost ridicat de USR, care a pus şi problema lipsei personalului consular şi a slabei pregătiri a unora dintre memrii consulatelor, susţinând că sunt şi persoane ajunse pe posturi politic. Cei de la PMP şi-a exprimat dezamăgirea faţă de desfiinţarea ministerului pentru Românii de pretutidineni, dar l-a lăudat pe Aurescu pentru profesionalism.
În ceea ce priveşte calitatea seviciilor consulare, Aurescu s-a declarat preocupat şi a promis evaluări.
În cadrul audierilor s-a mai vorbit şi despre situaţia românilor din Ucraina, de necesitatea unei implicări mai active a României în sprijinul acestora, a dreptului acestora la educaţie în limba maternă etc.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.