"La nicio comisie nu a fost aşa!" - Bogdan Aurescu, aviz pozitiv la audierile din Parlament

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Eugen Horoiu)

Bogdan Aurescu, propus de Ludovic Orban pentru şefia Ministerului de Externe, a fost avizat pozitiv în comisiile reunite de politică externă ale celor două camere.

Audierea lui Aurescu a debutat cu tensiuni. Preşedintele comisiei pentru politică externă a Senatului, social-democratul Cristian Dumitrescu a insitat ca votul pentru validarea ministrului propus să fie secret.

"La nicio comisie nu a fost aşa!", a sărit Iancu Caracota de la PNL, reamintind că la toate audierile miniştrilor propuşi s-a votat la vedere, prin ridicarea mâinilor.

"E prima oară când inventăm asta, la toate comisiile a fost la vedere", a intervenit şi Dan Barna.

Până la urmă, propunerea lui Dumitrescu a picat la vot, însă a mâncat 15 minute din timpul audierilor.

În cadrul prezentării sale, Aurescu a vorbit despre consolidarea rolului României ca actor în politica mare, a pledat pentru consolidarea relaţiilor transatlantice, pentru creşterea importanţei rolului ţării noastre în UE, pentru dezvoltarea şi aducerea la zi a parteneriatului strategic cu Marea Britanie, rolul UE în contextul Brexit-ului.

De asemenea, Aurescu a vorbit şi despre relaţiile cu Japonia, Georgia, Azerbaijan, şi consolidarea relaţiilor atât cu Israel cât şi cu statele arabe. Ministrul propus a vorbit şi despre necesitatea sprijinirii integrării R. Moldova în UE sprijinind parcursului acestuia. Aurescu a subliniat că autorităţile de la Chişinău trebuie să-şi asume parcursul european.

România va continua să sprijinie identificarea unei soluţii pentru conflictul transnisterean, a afirmat Aurescu.

Bogdan Aurescu a subliniat că România va sprijini Ucraina, integritatea acestui stat, va urmări respectarea strică a regimului de sancţiuni impus Rusiei până la soluţionarea problemelor.

Răspunzând întrebărilor, Aurescu a pledat pentru creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora.

"Creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora este necesară şi, după cum cunoaşteţi, există proiecte legislative depuse în Parlament. Cred că este o inţiativă foarte bună şi de aceea a fost inclusă în programul de guvenare. MAE va sprijini dezbaterea care va fi organizată în parlament", a declarat ministrul propus, adăugând că s-ar putea ajunge de la 6 parlamentari de diaspora la 15, însă acest lucru - numărul - va fi discutat în comisii.

Problema numărului de parlamentari de diaspora a fost ridicat de USR, care a pus şi problema lipsei personalului consular şi a slabei pregătiri a unora dintre memrii consulatelor, susţinând că sunt şi persoane ajunse pe posturi politic. Cei de la PMP şi-a exprimat dezamăgirea faţă de desfiinţarea ministerului pentru Românii de pretutidineni, dar l-a lăudat pe Aurescu pentru profesionalism.

În ceea ce priveşte calitatea seviciilor consulare, Aurescu s-a declarat preocupat şi a promis evaluări.

În cadrul audierilor s-a mai vorbit şi despre situaţia românilor din Ucraina, de necesitatea unei implicări mai active a României în sprijinul acestora, a dreptului acestora la educaţie în limba maternă etc.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne